Šprem u Skopju: Hrvatska snažno podupire Makedoniju da što prije pristupi EU i NATO-u

PREDSJEDNIK Sabora Boris Šprem rekao je u Skopju da Hrvatska snažno podupire Makedoniju u njezinom približavanju Europskoj uniji i NATO-u. Šprem ondje s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Makedoniji na poziv predsjednika makedonskog Sobranja Trajka Veljanoskog.

"Republika Hrvatska snažno podupire Makedoniju da što prije pristupi EU i NATO-u. Hrvatska ima posebnu odgovornost snažiti europske vrijednosti na cijelom području“, rekao je Šprem nakon sastanka s Veljanoskim. Istaknuo je kako je jedan od načina ostvarenja odgovornosti Hrvatske i današnji posjet Makedoniji, kao i međuparlamentarna suradnja.

Veljanoski je izrazio zadovoljstvo time što je ovaj susret upriličen uoči 20. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Makedonije te naglasio kako u Hrvatskoj Makedonija ima prijatelja na putu u EU. Obojica su predsjednika istaknula potrebu osnaživanja suradnje na gospodarskom području. Razgovaralo se o hrvatskoj manjini u Makedoniji i Makedoncima u Hrvatskoj, a predsjednici parlamenata izrazili su zadovoljstvo položajem manjina u dvjema prijateljskim državama. "Hrvatska i Makedonija nemaju otvorenih pitanja što stvara uvjete za svestranu suradnju", istaknuli su.

U četvrtak će predsjednik Sabora Šprem s izaslanstvom otputovati u Ohrid gdje će se sastati s potpredsjednicom Sobranja Republike Makedonije Svetlanom Jakimovskom i Fijatom Canoskim.

Pročitajte više