Sprema se veliki prosvjed za Azimut: "Biskupe Ivas, večeras nema spavanja!"

Foto: Facebook

"U PONEDJELJAK, 20 sati, svi na skale kod katedrale na mirni prosvjed. Obavezno ponesite lampione za mrtvu dušu šibenskog kulturnog ljeta. Pokažimo biskupu što su tolerancija i kultura".

Poruka je to kojom se Šibenčane poziva na prosvjed u znak podrške klubu Azimut i njegovim vlasnicima, a nakon što ih je biskup Ante Ivas odlučio ugasiti u čemu ima podršku lokalnih HDZ-ovih vlasti. Očekuje se veliki odaziv Šibenčana na večerašnji prosvjed, a najavljeno je i da će ih doći podržati i simpatizeri iz Zadra i Splita.

"Biskupe, večeras nema spavanja"

Putem Facebooka Šibenčani naglašavaju da se okupljaju u inat biskupu, a Ivasu poručuju: "Večeras nema spavanja!". Asocijacija je to na biskupovu propovijed kojom je započela operacija uništavanja Azimuta. Ivas je tada poručio da od buke "mnogi ne mogu više živjeti u svojim kućama, moliti u svojim crkvama pa ni u katedralama".

Na Facebook grupi "Podrška vlasnicima Azimuta" pojavila se informacija i da prosvjed nije službeno prijavljen, s obzirom da pokušaj prijave od strane organizatora šibenska policija danas nije željela zaprimiti.

"Policija zahtjeva, i na to ima pravo, da se mirno okupljanje prijavi 48 sati prije. Ukoliko ima zainteresiranih, to ćemo i napraviti. Želimo da sve bude sukladno zakonu, jer nitko ne smije biti iznad. No, ustav nam jamči pravo na slobodu govora i kretanja, a zakon NE zabranjuje da KULTURNO i MIRNO, bez politiziranja, a ponajmanje nasilja, sjednemo na naše najdraže skale kod katedrale, iskažemo toleranciju i podršku kulturnim događanjima u gradu. No, to zakonski ne možemo zvati mirnim okupljanjem, jer isto jutros nismo mogli prijaviti. Vidimo se dakle, na KVIZU, hvala svima".

Dogradonačelnik Šibenika: Organizirat ćemo sastanak između Biskupije i Azimuta


Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, najavio je da će organizirati sastanak između predstavnika Šibenske biskupije i kluba Azimut. Tvrdi da je spreman djelovati kao posrednik u rješavanju spora.

"Klub Azimut ima sve dozvole za rad i rade uz blagoslov šibenske gradske uprave koja potiče razvoj turizma i želi da Šibenik živi od turizma. Mi naprosto ne možemo tražiti od turista da nam kuvertirano pošalju svoj novac već im moramo ponuditi sadržaje", izjavio je Mileta za portal Sibenik.in.

Burić: Spremni smo uložiti u tehnologiju protiv buke

Gradonačelnik Željko Burić mlade je Šibenčane pozvao da se večeras ponašaju pametno i dostojanstveno, te da se suzdrže od provokacija.

"Nema govora o gašenju Azimuta, kamoli o gašenju noćnog života u Šibeniku. Ono što smo započeli projektom Nova u Docu i uspješno nastavili ovog ljeta od Azimuta do Doca, nastavlja se i to je pravac kojim Šibenik ide. Nitko to ne može zaustaviti i nikakvi pritisci nas neće pokolebati u naumu da nastavimo promovirati Šibenik kao grad sadržaja s ciljem da za Novu godinu imamo otvorene sve hotele i hostele u gradu. Želim poručiti mladima koji večeras idu na taj mirni prosvjed da ne dopuste da ih se uvlači u političke igre i podjele, a ako već imaju razloga prosvjedovati, što je njihovo demokratsko pravo, neka budu dostojanstveni, mirni i trezveni", izjavio je Burić za Sibenik.in.


"Turistička sezona uz kulturni i zabavni program u Šibeniku nastavit će se odvijati jer mi turizam je trenutno jedina grana privrede koja ide u Hrvatskoj, ali moramo naći načina kako da pritom ne ometamo stanare, pa i biskupa Ivasa. Konzultirat ćemo stoga one turističke sredine, poput Novalje, koji su uz pomoć tehnologije uspjeli riješiti problem buke, a Grad Šibenik spreman je financirati takav sustav za sve one lokale čija buka smeta ljudima jer kulturno-zabavni sadržaji u Šibeniku moraju se nastaviti", izjavio je Burić.

Policijom na vlasnike kluba i njihove goste

Želju da se Azimutu oduzme ljetna pozornica, koja se nalazi u blizini šibenske katedrale, biskup Ivas, inače veliki prijatelj Marka Perkovića Thompsona, navodno je izrazio i u razgovoru s Tomislavom Karamarkom. Lider klerofašističke desnice u Hrvata drage volje mu je odlučio pomoći, te je uskoro od HDZ-ovih gradskih vlasti stigla poruka da Azimut idućeg ljeta neće imati pozornicu koja bi biskupu Ivasu mogla ugrožavati miran san.

Već idući dan su Crkva i HDZ-ova vlast na Azimut krenule i policijskom represijom. Oko 3 sata ujutru u klub je upalo 15-ak policajaca, koji su od vlasnika Hrvoja Jelkovića i Đorđa Katalinića zatražili da proglase fajrunt i rastjeraju goste. Kada su Jelković i Katalinić policajcima pokušali objasniti da imaju dozvolu za rad do 4 sata ujutro i sami su završili u policijskoj postaji, gdje su proveli noć.


"Dok smo pregovarali na ulazu u klub, jedna djevojka uzela je mobitel i htjela snimiti način kako se taj neugodni policajac ophodi prema nama, a bahati policajac ju je odgurnuo, razbio mobitel. Ona je pala na stepenice i tad smo stvarno izgubili strpljenje. Rekao sam mu da s takvom osobom neću izaći vani, da mu ne vjerujem i da se bojim da će mi napraviti tko zna šta. Nakon toga oni su zvali pojačanje i priveli Hrvoja Jelkovića i mene", ispričao je Katalinić za portal Sibenik.in neposredno nakon što je pušten iz pritvora. Policija je obećala da će istražiti ponašanje svojih djelatnika.

"Policija nije prekoračila ovlasti u klubu Azimut"

Prilikom postupanja policije u šibenskom klubu Azimut tijekom kojega su privedena dvojica vlasnika kluba policija nije prekoračila ovlasti, tvrde u policiji.

Glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor objašnjava da je policija reagirala po dvjema dojavama građana koji su se žalili na buku. Prvi put izašli su na teren i utvrdili da je buka u granicama prihvatljivog, a nakon što su primili drugi poziv izašli su ponovno na teren te utvrdili da je glazba u klubu glasnija. Potom su zatražili od vlasnika kluba da stišaju glazbu nakon čega su oni počeli vrijeđati policijske službenike, rekla je Marica Kosor.


"Počeli su glasno vikati i vrijeđati policijske službenike, s obzirom da su policijski službenici izdali zapovijed da prestanu, oni su se oglušili i nakon toga su policijski službenici sukladno svojim ovlastima uporabili odgovarajuća sredstva prisile radi rješenja tog problema", rekla je Kosor.

Priveli su ih u policijsku postaju Šibenik gdje je utvrđeno da su obojica u alkoholiziranom stanju, rekla je Kosor, ali nije htjela odgovoriti na pitanje kolika im je količina alkohola izmjerena u krvi. Odbacuje tvrdnje vlasnika kluba da je policija prekoračila ovlasti..

"Prilikom ovog postupanja nije bilo prekoračenja ovlasti policijskih službenika, policija je postupila po dojavi građana, policija je servis građana i ona postupa po dojavi svih građana u okviru svojih ovlasti", rekla je Kosor za MS.

Pročitajte više