Tjedan u znaku mini porezne reforme

Foto: Hina

MINI porezna reforma, povratak vladajuće garniture s godišnjeg odmora, te ideja prodaje državljanstva stranim investitorima, dio je vijesti koje su obilježili tjedan na izmaku.

Građani su konačno dočekali dobre vijesti iz Banskih dvora. U nadi da će povećati osobnu potrošnju i tako barem malo razbuditi uspavano gospodarstvo kreće se u mini poreznu reformu. Najavljene izmjene poreza na dohodak građanima bi mjesečna primanja, najvjerojatnije od iduće godine, trebala povećati za 30 do 1400 kuna ovisno o vrisni plaće. Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

''Smatramo da je to direktni doprinos pozitivnoj investicijskoj klimi. To je bez daljnjega jedna pozitivna mjera. Postoje neki nagovještaji i dodatne mjere vezane na oporezivanje reinvestirane dobiti. Oko toga još moramo vidjeti analize. Jer ako to nije imalo efekta, onda ima logike. Međutim, ako je imalo pozitivnog efekta, Ministarstvo financija treba prvo podastrijeti analizu. I naravno Ministarstvo gospodarstva'', rekla je Pusić.

No, ne za sve. Kako će tim potezom lokalne samouprave ostati bez oko 12 posto godišnjih prihoda pobunili su se gradonačelnici i župani. Da će biti manjka u proračunu lokalnih samouprava ne skriva ni potpredsjednik Vlade Branko Grčić, no umiruje.

"No imamo spremne određene mjere kojima će se taj gubitak dijelom kompenzirati. No, o tom, potom. Kad ćemo imati cijeli model, predsjednik Vlade će ga i prezentirati javnosti", zaključio je Grčić.

Kod sindikata s duge strane suprotne reakcije. Dok jedni smatraju kako je riječ o promjeni smjera Vlade, drugi drže da taj simboličan potez neće bitno poboljšati standard građana. Da je riječ tek o parcijalnom rješenju problema smatra i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Bez jednog konzistentnog programa gospodarske reforme ništa se neće dogoditi", istaknuo je Karamarko.

Prodavat ćemo državljanstvo investitorima

A kako bi privukla toliko potrebne investicije Vlada razmišlja i o prodaji državljanstva stranim ulagačima. Ideju je podržao i predsjednik Ivo Josipović.

"Mi smo očito takve naravi da odmah tražimo ono loše, pa će sad ovdje doći mafija i dobiti hrvatsko državljanstvo, neće to je posao tajnih službi da svakog koji reflektira na hrvatsko državljanstvo dobro provjere", istaknuo je Josipović.

Vlada je ovog tjedna odradila i prvu sjednicu nakon godišnjeg odmora. Trajala je svega 17 i pol minuta a ostat će zapamćena po povijesnoj lekciji premijera o Stjepanu Radiću, koji je dobio spomen dan, ali i njegovom atentatoru Puniši Račiću.

"Taj isti Puniša Račić je kaznu odslužio na vili u Dedinju, 20 godina zatvora, ako se ne varam. Iz nje su ga izvukli srbijanski partizani, dva dana prije oslobođenja Beograda i oni su mu presudili i likvidirali ga. Tko je tu čiji? Zato je Stjepan Radić u našoj kompliciranoj politici 20.stoljeća važan, velik i na neki način kontroverzan lik", rekao je premijer Milanović.

Milanović opet u Gunji

Posjetio je Milanović i ovog tjedna Gunju i Račinovce te je ponovio staru priču.

"Znate onu priču s kuhinjom i cijevi, dugo se suši, ovo se suši još duže. Ne može to preko noći, ali ovo je dobro organizirano, ali ljudi neke odluke moraju preuzeti sami za sebe. Netko s 40 tisuća kuna koje je dobio od države može obaviti posao, nekome ide malo teže, netko je pristao da mu država napravi cijeli posao, nekome će država sagraditi novu kuću", poručio je premijer Milanović.

Dočekali smo i otvorenje švedske Ikee. 750 milijuna kuna tešku investiciju kojom je otvoreno 300-tinjak radnih mjesta podrazvio je i predsjednik Josipović.

" Vjerujem da će Ikea uspostaviti suradnju i s našom industrijom i da će i hrvatski proizvođači naći mjesto na policama Ikee ne samo u Zagrebu, nego njenim centrima širom svijeta.'', poručio je predsjednik.

Ebola sije smrt po Africi

Ebola i dalje sije smrt po zapadnoj Africi, a vijest o sumnji na dva slučaja oboljenja u Austriji na noge je digla naš krizni stožer. Premda se uzbuna pokazala lažnom, voditelj kriznog stožera Marijan Cesarik umirivao je javnost.

"Stanovništvo može biti u potpunosti mirno, mi provodimo sve mjere", rekao je Cesarik.

A s revizijom natječaja otvorenih za mandata Rajka Ostojića krenuo je aktualni ministar zdravlja Siniša Varga. Neslužbeno, sumnja se da su se natječaji prilagođavali određenim proizvođačima. Ostojić zasad šuti. Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudića za svoje oštre kritike na račun predsjednika i premijera dobio je tek packu Vrhovnog suda, a kraj tjedna obilježili su napisi kako međunarodni arbitražni sud razmatra odluku o privremenoj zabrani trgovanja dionicama INA-e. Svijet je šokirala snimka pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleya od strane islamskih militanata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara