Srb: Za ishod tužbe o genocidu odgovorni Josipović i Pusić

Foto: Hina

PRESUDU Međunarodnog suda pravde koji je odbacio hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid u utorak su osudili Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska seljačka stranka (HSS) i Hrvatska konzervativna stranka (HKS).

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u Osijeku da je tragično što je suština hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije odbačena iz formalnih razloga te da odgovornost za ovakav način pripreme tužbe snose oni koji su je pripremali 1999. i neposredno nakon toga.

Na konferenciji za novinare Srb je ocijenio da presuda ipak ima elemenata s kojima možemo biti zadovoljni, jer je, kako drži, sud "utvrdio da je bilo genocida na pojedinim dijelovima teritorija RH, i da su ga počinili JNA i prpadnici sprskih paravonih postrojbi".

Ocijenio je kako je u cijelom procesu otegotna okolnost za Hrvatsku bila činjenica da su političke sturkutre, koje su do sada bile na vlasti, dosadašnji predsjednik Ivo Josipović, kao jedan od autora tužbe, i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, bile osobe koje su se zalagale da Hrvatska povuče tužbu. "Naravno da u takvim okolnostima Hrvatska ne može očekivati da je ishod u potpunosti dobar, kada ima najveće kočnice u političkim strukturama, koje su bile na najmoćnijim pozicijama, kada je u pitanju vanjska politika", smatra predsjednik HSP-a.

Srb je ocijenio kako za Hrvatsku nema ništa loše u najavi nedolaska srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na inauguruaciju novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te ističe kako mu "ne bi ovdje bilo drago vidjeti četničkog vojvodu".

HSS: Razočaravajuće, ali očekivano

Za HSS presuda je, razočaravajuća, "iako možda i očekivana, s obzirom da isto tijelo nikada u svojoj povijesti nije osudilo niti jednu državu za genocid".

"Ona ostavlja gorak okus ponajviše zbog nevinih žrtava Domovinskog rata i nebrojenih zločina koje su počinile snage JNA, hrvatski Srbi te vojne i paravojne postrojbe iz Srbije. Taj gorak okus ne može ublažiti niti jednoglasno odbacivanje protutužbe Srbije. HSS izražava žaljenje presudom i njenim obrazloženjem te smatra kako su njome odaslane i neke loše poruke za budućnost", naveli su u priopćenju.

Posebno razočarenje, dodaju u HSS-u, je što sud nije utvrdio jasnu odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, počinjene ratne zločine i rat u Hrvatskoj. "Bez obzira na presudu nitko ne može poreći je da je Republika Hrvatska bila napadnuta na svom teritoriju i da se imala potpuno pravo braniti i vratiti svoj teritorij", navodi HSS.

HKS: Žrtve Vukovara i Škabrnje nisu dobile pravnu satisfakciju


HKS je priopćila da "posebno izražava žaljenje što žrtve Vukovara i Škabrnje nisu dobile pravnu satisfakciju za zločine koji su nad njima počinjeni. Presuda, nažalost, ne priznaje obilje dokaza i činjenica o agresiji i zločinima koje su provodili Slobodan Milošević i JNA na temelju Memoranduma SANU i velikosrpske ideje".

HKS smatra da presuda Međunarodnog suda pravde "ne smije utjecati na nastavak procesuiranja svih pripadnika agresorske vojske koji su počinili zločine niti na odlučnost Hrvatske da se istina o srpskoj agresiji i Domovinskom ratu promiče u svijetu, a posebno mlađim generacijama kako bi znali sačuvati teško stečenu slobodu i neovisnost Republike Hrvatske".

Uz hrvatsku tužbu ICJ je odbacio i srpsku protutužbu o genocidu počinjenom nad Srbima tijekom Oluje.

Pročitajte više