Srbi na putu prema samoizolaciji: Dačić ne ide u Bruxelles zbog spomenika u Preševu!?

Foto:  AFP

SRPSKI premijer Ivica Dačić u razgovoru za srpski dnevnik Blic naglasio je kako neće ići u Bruxelles na novu rundu pregovora s predstavnicima Kosova ukoliko se do 17. siječnja ove godine ne ukloni spomenik u Preševu. 
 
"Spomenik će skloniti sami Albanci, a ukoliko oni to ne mogu ili neće, onda će to uraditi Vlada. Neću otići u Bruxelles dok taj spomenik ne bude sklonjen. Građani Srbije Albanci imaju rok do 17. siječnja da ga uklone, ako se to ne dogodi sklonit će ga Vlada", rekao je Dačić za Blic. 
 
Podsjetimo, spomenik s 27 ispisanih imena poginulih pripadnika Oslobodilačke vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja je organizirala oružanu pobunu na jugu Srbije početkom 2000., podignut je sredinom studenog prošle godine ispred zgrade općine. Bivši pripadnici postrojbe Albanaca na jugu Srbije Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe zaprijetili su srbijanskom premijeru Ivici Dačiću oružanim sukobom ako Vlada Srbije pokuša srušiti spomenik njihovim poginulim pripadnicima u Preševu.
 
Dačić je danas za Blic poručio kako i dalje postoji pravna država u Srbiji. 
 
"Ukoliko taj spomenik nije postavljen u skladu sa zakonima i propisima, on će biti uklonjen i postoje dva načina" naglasio je Dačić. 

Pročitajte više