Srbija: Tvornica Prvi partizan ulaže 30 milijuna eura u tvornicu streljiva

Foto: scx.hu

TVORNICA Prvi partizan iz Užica, jedna od uspješnijih kompanija srpske vojne industrije ima pripremljen projekt izgradnje nove tvornice i od države očekuje podršku od 8 milijuna eura, javlja Poslovni dnevnik.

Dobrosav Andrić, generalni direktor Prvog partizana, tvornice koja proizvodi streljivo, rekao je za list Danas da su započeli novi investicijski ciklus, vrijedan gotovo 30 milijuna eura, za proširenje kapaciteta, modernizaciju proizvodnih pogona, kupnju suvremene opreme i poboljšanje uvjeta rada. Prvi partizan je osigurao najveći dio sredstava i do sada je potrošeno 18 milijuna eura u prvoj fazi proširenja i osuvremenjivanja proizvodnje.

Plan Prvog partizana, koji zapošljava 1500 radnika od kojih je 500 u stalnim radnom odnosu, uklapa se u najavu srpskog ministra obrane Bratislava Gašića da će vlada investirati 70 milijuna eura u vojna poduzeća, ako ponude projekte za povećanje proizvodnje, broja zaposlenih ili izvoza.

Prvi partizan izvozi gotovo cjelokupnu proizvodnju, a nova investicija omogućit će mu da poveća izvoz sa sadašnjih 75 milijuna dolara na 120 milijuna, a dobit od sedam milijuna dolara na 10 do 12 milijuna. "Za završetak ukupnog projekta potrebno je oko 12 milijuna eura, kod vlade ćemo se natjecati za 8 milijuna eura, što bi trebao biti kredit po povoljnim uvjetima od Fonda za razvoj, a ostatak ćemo osigurati sami iz tekućih sredstava", objasnio je Andrić.

Pročitajte više