Srbija opet formira diplomatsko-obavještajnu službu

Foto: RTS

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić najavio je ponovno uspostavljanje diplomatsko-obavještajne službe Srbije. On je, kako danas prenose beogradski mediji, kazao kako će na taj način biti stvoren pouzdan kanal informiranja za najviše državno rukovodstvo, prenosi dopisnik Anadolu Agency (AA).

Šef srbijanske diplomacije je u povodu najave obnavljanja Službe za istraživanje i dokumentaciju(SID) Ministarstva vanjskih poslova Srbije istakao da je najvažnije da kanal komuniciranja bude pouzdan, kao i da izvor informacija uvijek bude zaštićen.

"Pravovremena saznanja vrlo su važna za ispunjavanje vanjskopolitičkih ciljeva jedne države", poručio je Mrkić i podsjetio da je Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID) osnovana 1949. godine, a prestala s radom 2007. godine, kada je zakonom izostavljena iz obavještajnog sistema.

“Kroz takvu vrstu službe, Tito je prvi u cijelom svijetu znao da je Ben Bela pao. Nadam se da će SID biti ustanovljen do kraja godine. O najdelikatnijim stvarima ne možete pričati SMS-om, telefonom, mejlom. Ne postoji ozbiljno ministarstvo vanjskih poslova koje nema SID, odnosno takozvanu službu za informiranje i dokumentaciju", pojasnio je Mrkić.

Pročitajte više