Srpanj na Zagrebačkoj burzi: Fižulićeva Magma pala na 1,20 kuna po dionici

 Ilustracija: Arhiva

SRPANJ na domaćem tržištu kapitala odvijao se u suzdržanom ozračju, uz dvadesetak posto slabiji redovni promet dionicama. Međutim, pojačan redovni promet obveznicama i blok-promet dužničkim vrijednosnim papirima uspjeli su ukupni promet zadržati na korekciji od -8,5%.

Indeksi su redom zabilježili pozitivan pomak, uz iznimku CROBEXkonstrukta (-1,5%), a najveći porast zabilježio je CROBEXturist (+11,3%).
 
U srpnju su Zagrebačka burza d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d. te Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. potpisali ugovore o obavljanju poslova Specijalista za dionicu Hrvatskog Telekoma d.d., čime je dionica Hrvatskog Telekoma d.d. postala peta dionica na Zagrebačkoj burzi čiju likvidnost podupiru Specijalisti te treća dionica s dva Specijalista.
 
Srpanj je donio i izvanrednu reviziju indeksa CROBEXplus i CROBEXturist, iz kojih je isključena dionica Riviera Adrie d.d. zbog skupštinske odluke o povlačenju dionica s Burze.
 
Najviše se, po običaju, trgovalo dionicama Hrvatskih telekomunikacija, kojima je ostvaren promet u iznosu od 48,8 milijuna kuna, dok se na drugom mjestu našla dionica iz turističkog sektora, Valamar Adria Holding, sa prometom od 13,7 milijuna kuna.
 
Što se tiče službenog tržišta, najveći dobitnik je Dalekovod, čije dionice su porasle za čak 23,5 posto, dok su dionice Magme pale za čak 37,5 posto te je njihova zadnja cijena bila 1,20 kuna.
 
Što se tiče trgovine dionicama, najaktivnijija je bila brokerska kuća Intercapital, koja je ostvarila 124,5 milijuna kuna prometa, a slijede  Agram brokeri sa prometom od 105,9 milijuna kuna. Na trećem mjestu su brokeri Erste banke koji su ostvarili 101,1 milijun kuna dioničkog prometa. 
 
 

Pročitajte više