Srpski predstavnik u BiH UN-u: Ne donosite rezoluciju o Srebrenici jer je antisrpska

Foto: FAH

PREDSJEDAVAJUĆI BiH Predsjedništva Mladen Ivanić, srpski predstavnik u državnome vrhu, pozvao je u ponedjeljak Vijeće sigurnosti UN-a da ne donosi rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici jer je antisrpska te je ocijenio kako bi takav dokument dodatno destabilizirao i podijelio Bosnu i Hercegovinu.

Ivanićevo pismo, koje je njegov osobni stav kao srpskog člana BiH Predsjedništva, upućeno je u ponedjeljak glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i zemljama članicama Vijeća sigurnosti i dostavljeno medijima.

"Donošenje ove rezolucije bi nas dodatno podijelilo"

"Sadašnji oblik Rezolucije, rječnik koji se koristi ne može biti podržan prije svega od Srba, ali i dijela ostalih naroda, te bi nas donošenje ove rezolucije dodatno podijelilo. Uvjeren sam da ćete zato odustati od njenog donošenja", navodi se u Ivanićevu pismu.

Ivanić ističe kako postoji sveopći srpski koncenzus o protivljenju donošenja rezolucije.

"Postoji potpuno jedinstvo Srba u BiH da je ova rezolucija antisrpska jer nigdje ne spominje srpski žrtve u okolici Srebrenice i ona nikada neće biti istinski prihvaćena od velikog broja stanovnika BiH. Time njezino eventualno donošenje neće imati nikakve pozitivne posljedice, već će samo dodatno podijeliti bosanskohercegovačko društvo", navodi se u Ivanićevu pismu.

Navodi kako u tročlanom Predsjedništvu BiH kojega uz njega čine bošnjački član Bakir Izetbegović i hrvatski Dragan Čović ne postoji suglasnost s ovim pitanjem. Dodaje se da je obilježavanje 11. srpnja kao godišnjice srebreničke tragedije trebalo proći kao najdostojanstveniji mogući čin iskazivanja poštovanja žrvama, no da se sada sve pretvorilo u prvorazredan politički događaj u kojemu se pojedini političari proglašavaju dobrodošlim, a drugi ne.


O nacrtu Rezolucije trebalo bi se raspravljati uoči obilježavanja masakra

"Mislim da je umjesto ove rezolucije trebalo iskazati poštovanje nevinim žrtvama Srebrenice, pozvati da se tako nešto nigdje i nikad ne dogodi ponovo, pozvati narode BiH da iskažu poštovanje prema žrtvama drugih naroda, jer su i Srbi i Hrvati ubijani ovom ratu i pozvati ih da se zajedno okrenu budućnosti", dodaje Ivanić.

Umjesto reformi vezanih za Europu, Ivanić tvrdi da su svi procesi u BiH zastali te je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da Srebrenica "ne bude povod ni vaših ni naših međusobnih sukoba".

Velika Britanija izradila je nacrt Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici o kojoj bi Vijeće sigurnosti trebalo odlučivati početkom srpnja neposredno uoči obilježavanja masakra 8.000 Bošnjaka kojega su u istočnoj Bosni počinile snage bosanskih Srba 1995. Donošenju takvog dokumenta oštro su se usprotivili predstavnici Srbije i Republike Srpske niječući genocid, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je izrazio uvjerenje da će se Rusija usprotiviti njegovu donošenju u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pročitajte više