Srpski tabloid luduje: "Hrvati nas kopiraju!"

Foto: Pulse.rs

"KOMPLEKSAŠI: Hrvati bi da iskopiraju Beograd na vodi!".

Naslov je to teksta za kojeg se danas našlo prostora na naslovnici beogradskog tabloida Kurir, a kojeg potpisuje novinarka Ana Knežević. "Plagijator: Gradonačelnik Milan Bandić, usprkos protestu građana, inzistira na izgradnji kompleksa sličnog onom koji je već započet u Beogradu", sažetak je kojim uredništvo Kurira svoje čitatelje uvodi u ovu sasvim nebuloznu priču.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, doznajemo iz Kurira, forsira projekt "Zagreb na Savi" zato što Beogradu ne želi prepustiti titulu najatraktivnije metropole na Balkanu. Taj će status Beogradu, prema Kuriru, osigurati projekt Beograd na vodi, u sklopu kojeg bi u beogradskom naselju Savamala trebao niknuti poslovno-stambeni centar kojim će dominirati poslovna kula od 50 katova.

"Besramna krađa"

"Vidjevši da je Beogradski projekt izazvao sjajne komentare u Europi, a na sajmu nekretnina u Cannesu privukao najviše pažnje, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odmah je pokrenuo modernizaciju naselja uz Savu", piše Kurir koji optužuje Zagreb za "besramnu krađu".

Najtiražniji srpski tabloid svoje čitatelje tako izvještava da će u Zagrebu uskoro krenuti izgradnja kompleksa zgrada od četiri nebodera na površini od 105 tisuća kvadratnih metara. "Skandalozno je što se u okviru ovog kompleksa planira izgradnja kule od 135 metara, a znamo da će simbol 'Beograda na vodi' biti upravo kula", piše Kurir.

Redakcija Kurira nije propustila ni usporediti zagrebački i beogradski projekt, te naglasiti kako će "Beograd na vodi" ipak biti znatno grandiozniji od "Zagreba na Savi". Zagrebački projekt će, naime, koštati tek 150 milijuna eura, izvještava Kurir, dok je cijena onog beogradskog čak 3,1 milijarde dolara.

Tabloid specijaliziran za širenje mržnje

Nastavljen je tako trend kojeg je redakcija Kurira zadnjih godina postavila: kada skrenu pogled prema zapadnim susjedima, obično nastaju urnebesne, iako rijetko neistinite "ekskluzive". Tako smo upravo sa stranica Kurira 2009. godine doznali da Ivo Sanader boluje od AIDS-a, a nedugo nakon toga i da je Sanader dio gay lobija na hrvatskoj političkoj sceni kojem, prema izvještaju Kurira, pripada i Gordan Jandroković, tadašnji HDZ-ov ministar vanjskih poslova.

Nažalost, nisu svi Kurirovi napisi o Hrvatskoj i Hrvatima ovako benigni. U većini je slučajeva kada se bavi temama iz regije, ovaj beogradski tabloid specijaliziran je za širenje nacionalne mržnje između Hrvata i Srba. Bacimo tek pogled na neke od naslova koji su se na stranicama Kurira pojavili ove godine - "Hrvatska zaštitnica građana: Hrvati najviše mrze Rome pa Srbe!", "Diskriminacija Srba u Hrvatskoj: Do stana uz potvrdu da nismo kažnjavani", "Sramota: Stanovi za Srbe skuplji nego za Hrvate", "Dubioza kolektiv hrvatskim medijima: Ne uklapamo se u vaš fašistički pogled na svijet!", "Nasilje: Hrvatske vlasti ne žele štititi Srbe"....

Pročitajte više