Stanovnicima Vrbana III je dosta: Zbog baznih stanica pozivaju na bojkot trgovačkog centra

Foto: Stanari Vrbana III

NA KROVU trgovačkog centra Point u zagrebačkom naselju Vrbani III nedavno su postavljene dvije konstrukcije s baznim stanicama (antenama) mobilnih operatera, koje su ovih dana puštene u pogon. Uznemireni stanovnici zabrinuti za zdravlje, posebno onih najmlađih, organizirali su se i pokušali u dogovoru s upravom trgovačkog centra izboriti za uklanjanje antena. Kako sastanci nisu dali rezultata, letkom su pozvali susjede na bojkot trgovačkog centra, a danas na zgrade postavili i bannere kojima poručuju: "Zona visokog zračenja", "Našoj djeci ne treba zračenje", "Skinite antene sa srca Vrbana", "Antene u naselju, uz vrtić i školu su eko katastrofa", "Antene na Pointu su agresija na naše zdravlje", "Maknite antene, ne zračite našu djecu"...

Pitajući se kome su trebale nove bazne stanice, jer je signal na mobitelima i dosad bio dobar, u letku se ističe da su one donijele i "opasnost za zdravlje nas, stanovnika Vrbana  (ne samo Vrbana III nego i starih Vrbana)", navodeći da "zračenje baznih stanica uzrokuje: zloćudne tumore, leukemiju, aritmiju srca, neplodnost, povišeni krvni tlak, poremećaj vida, spavanja i pamćenja, glavobolje, umor, iritaciju i svrbež kože, nervozu, napetost i nemir i brojne druge bolesti".

Propisi postoje, ističu stanovnici Vrbana, ali "ne štite nas koji smo ugroženi nego mobilne operatere". Nevjerojatno je, kažu, da za podizanje antene i postavljanje baznih stanica nije potrebna dozvola, nego samo pristanak vlasnika građevine na koju se postavlja, iako je riječ o metalnoj konstrukciji višoj od 10 metara koja emitira opasno zračenje.

Na komentare predstavnika operatera i njihovih zagovornika, da zračenje koje proizvode mora biti unutar granica propisanih Pravilnikom i da su tolerancije prema njima u Hrvatskoj 2,5 puta niže nego što je prosjek zemalja EU-a, odgovaraju podacima koji pokazuju suprotno: hrvatski pravilnik dopušta elektromagnetsko zračenje (EM) jačine do 1 600 000 mikroW/m2 i zabranjuju postavljanje antena na udaljenosti manjoj od 400 m od naseljenih područja. Zemlje koje imaju ovu granicu višu, mjere je na izvoru zračenja, dakle na anteni, ili vrtića, škola i mjesta na kojima borave djeca.

Službeno tijelo Europskog parlamenta STOA (Science and Technology Options Assessment) preporučuje kao najvišu granicu 100  mikroW/m2 (16 000 puta nižu nego u Hrvatskoj), njemački standard (SBM 2008) preporučuje 50 mikroW/m2, (32 000 puta niže), u Salzburgu je granica 10 mikroW/m2, u Parizu 1 mikroW/m2.

Prošlog su vikenda lecima pozvali susjede na bojkot trgovačkog centra, danas su u naselju osvanuli banneri, a već u subotu, 14. rujna, spremaju se nove aktivnosti. Građani su odlučni ići do kraja, ističući da oni ne gube ništa: "Vrijeme radi za nas, oni moraju vratiti svoju investiciju, a to mogu samo od našega novca".

 

Pročitajte više