Stečajni postupak Adriatica: Kerum utukao na Marjan 260 milijuna kuna?!

Foto: Hina

STEČAJNI upravitelj Adriatic d.d. Zoran Miletić predložio je, a to je Skupština vjerovnika i prihvatila, financijsko-knjigovodstveno i građevinsko vještačenje hotela Marjan. Očekuje se da u ponedjeljak stečajni sudac Paško Bačić odobri vještačenje. To je očekivan potez prije no što bivši hotel Željka Keruma završi na sudskoj dražbi.

Imovina i stanje stečajnog dužnika

"Predložio sam vještačenje kako bi se utvrdilo stanje i imovina stečajnog dužnika", kazao nam je Miletić, koji je na izvještajnom ročištu održanom ovog tjedna osporio potraživanja Kerumovih firmi prema Adriaticu. Kako se sjećamo, upravo je zbog velikog udjela njegovih tvrtki u potraživanjima, bivšem splitskom gradonačelniku pošla za rukom predstečajna nagodba za tri posrnula giganta, Nevu, Kerum i Adriatic.

Osporeno je i potraživanje supruge Anke koja se upisala na hotel Marjan zato što Kerum nije digao hipoteku sa hotela Central, a što je trebao po dogovoru o raspodjeli obiteljske imovine.

Radovi Keruma koštali 260 milijuna kuna?!

Stečajni upravitelj Miletić izvijestio je kako je za radove na Marjanu u razdoblju od 2008. do 2011. godine fakturirano čak 260 milijuna kuna. Vještačenjem bi se između ostalog trebalo utvrditi odgovara li ta cifra stvarno obavljenim radovima ili se radi o prenapuhanom iznosu. Nije tajna da je mnogim izvođačima Kerum ostao dužan i da je zbog toga imao popriličnih neugodnosti. Uglavnom se radilo o njegovim starim partnerima u građevinskom poslu.

Hotel Marjan već je bila namjerila prodati Hypo banka zbog nevraćenog kredita od 35 milijuna eura. Pokrenuli su postupak ovrhe, no upravitelj Miletić kazao nam je da je postupak prekinut 24. lipnja zbog otvaranja stečaja nad Adriaticom.

Keruma došlo glave 13 radnika

Trgovački sud u Splitu pokrenuo je stečajni postupak po zahtjevu 13 radnika koji od lipnja 2012. godine nisu dobili plaće te im Kerum duguje gotovo tri milijuna kuna. Unatoč tome što je Adriatic d.d. uspješno sklopio predstečajnu nagodbu, plaće se i dalje nisu isplaćivale pa su radnici koncem prošle godine zatražili pokretanje stečaja, čemu je udovoljeno pošto su postojali svi zakonski uvjeti.

Osim Adriatica, stečaj je otvoren i nad Diokomom Novim, kojim je upravljao Kerumov šogor Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, a slična sudbina čeka i Kerum trgovinu, odnosno, Town, kojem je odbijena predstečajna nagodba. Upitno je što će biti i s Kerum d.o.o., koji je otvorio tek jedan dućan, što ni izbliza nije dovoljno za ispunjenje plana predstečajne nagodbe.

Najveća Kerumova muka trenutno: Kako u Sabor bez HDZ-a?!

Unatoč potpunom poslovnom slomu, Kerum se sprema za parlamentarne izbore i gleda kako će se ulizati HDZ-u ne bi li zajedno s njima ponovno ušao u Sabor. Mali su, međutim, izgledi za takvo što jer se koaliciji opire i splitska organizacija na čelu s predsjednikom Petrom Škorićem, a teško će i Tomislav Karamarko zaboraviti kako je Kerum došao u Sabor da bi podržao Milanovićev proračun.

Pročitajte više