Stipe Mesić: Nacizam i fašizam su opasno smeće!



"JE LI sjećanje dovoljno?", zapitao se bivši predsjednik Stjepan Mesić u govoru kojeg je u Kusonjama održao povodom Dana antifašističke borbe.

Mladi moraju čuti istinu

Oko nas bijesni olujni vjetar povijesnog revizionizma, koji se kroz medije šire kako bi u svijesti mladih generacija promijenio ishod Drugog svjetskog rata, poručio je Mesić. Za bivšeg je predsjednika to nedopustivo.

"Njih, naše mlade, one koji će već sutra uzeti sudbinu ove zemlje u svoje ruke, njih moramo uvjeriti kako stvari zaista stoje, do njih mora doprijeti istina. Ako u tome ne uspijemo – Hrvatskoj se loše piše. Ako u tome ne uspijemo, mladi će postati žrtve povijesne laži, a time i zarobljenici ideja i ideologije što su u naprednim demokracijama davno odbačene i poslane tamo gdje im je i mjesto – u smeće!", kaže Mesić.

Kratkovidna politika

"Nacizam i fašizam jesu smeće, opasno smeće, današnjim rječnikom rečeno: kontaminirani otpad. Samo, taj kontaminirani otpad ima dugi vijek trajanja i treba mu vrlo malo da se aktivira. Svjedoci smo toga da se on aktivira u više tzv. tranzicijskih zemalja, ali i u Hrvatskoj, kao i u nekim nama susjednim državama. I zato treba reći krajnje jasno: to je nedopustivo!", rekao je Mesić te dodao da je žalosno što se takve poruke danas mogu čuti samo na antifašističkim skupovima.

"Jer, zatvaranje očiju pred opasnošću, ne samo potencijalnom, nego i stvarnom, relativiziranja zločinačkog karaktera naci-fašizma i njegovih nacionalnih inačica, u našem slučaju ustaštva, proizvod je kratkovidne politike, usmjerene samo na to da se na idućim izborima dobije što više glasova – ne onih koji prihvaćaju ponuđeni program, nego naprosto: što više glasova – bilo čijih", poručio je Mesić.

Pročitajte više