Što ako Sjeverna Koreja stvarno krene u rat?

Foto: AFP

ŠTO ĆE se dogoditi ako Sjeverna Koreja doista krene u rat? Pitanje je to kojim se naveliko ovih dana bave američki mediji povodom novih zaoštravanja odnosa na korejskom poluotoku.

Kim Jong Un, mladi sjevernokorejski lider je, podsjećamo, zaprijetio napadima na Južnu Koreju i SAD. Stručnjaci za sigurnost vjeruju kako Sjeverna Koreja nema balističku moć da izvrši direktni napad na Ameriku, ali upozoravaju da mogućnost izbijanja sukoba na korejskom poluotoku treba shvatiti ozbiljno.

Dobre su šanse da se radi samo o blefu, odnosno da Kim Jong Un želi ispasti snažan i odlučan vođa u očima svojih generala i svog naroda. No, kako je u intervjuu za CNBC istaknuo Leon Panetta, donedavno američki ministar obrane, "vanjski svijet jednostavno nije dovoljno detaljno upoznat sa zbivanjima u Sjevernoj Koreji".

 


 

Južna Koreja ima puno moderniji arsenal

Što bi se, dakle, dogodilo ako se Sjeverna Koreja doista odluči napasti svoje južne susjede? Prema simulacijama i predviđanjima američkih televizijskih kuća NBC i CNN, prva faza bio bi kopneni napad uz artiljerijsku podršku. Vojska Sjeverne Koreje, naime, broji čak 1,1 milijuna vojnika, što je znatno više od 690.000 vojnika kojima raspolaže Južna Koreja.


Osim što ima znatno brojniju pješadiju, Sjeverna Koreja posjeduje i puno više tenkova, artiljerijske opreme, aviona, brodova, raketa... No, sjevernokorejski arsenal prilično je zastario u usporedbi s oružjem koje posjeduje Južna Koreja. Veći dio naoružanja Sjeverne Koreje datira iz razdoblja njihovog savezništva sa SSSR-om, dok Južna Koreja u svom arsenalu, zahvaljujući Amerikancima, ima puno moderniju i puno ubojitiju opremu.

Također treba istaknuti kako se vojska Sjeverne Koreje neće s lakoćom probiti do teritorija svojih južnih susjeda. Najprije, naime, moraju proći kroz tzv. "demilitariziranu zonu" koja se nalazi između dvije države, a koju osigurava oko 28.000 američkih vojnika s pripadajućim naoružanjem.

Kako će se ponašati Kina?

U slučaju da do sukoba ipak dođe, Južna Koreja i SAD odmah će odgovoriti zračnim napadima. Prvi ciljevi bit će sjevernokorejska artiljerija uz samu granicu, nakon čega će uslijediti potpuno preuzimanje zračnog prostora, te napadi na strateške ciljeve unutar Sjeverne Koreje.

Veliko je pitanje kako bi se u takvom slučaju odlučila postaviti Kina, jedan od zadnjih saveznika Sjeverne Koreje. Snagu kineske vojne sile ne treba posebno isticati; kineska vojska broji više od 2,3 milijuna vojnika. No, analitičari smatraju da Kina nije spremna ući u rat zbog Sjeverne Koreje, zato što su itekako svjesni da bi to moglo dovesti do sukoba sa SAD-om, a što bi u konačnici vjerojatno rezultiralo nuklearnim ratom.

Oružja masovnog uništenja

Kao što se vidi iz priloženog, Sjeverna Koreja u klasičnom vojnom sukobu protiv juga nema velike šanse. Ukoliko bi rat doista počeo, nema sumnje da bi Sjeverna Koreja vrlo brzo pribjegla očajničkim mjerama, odnosno korištenju tzv. "oružja masovnog uništenja".

Prema procjenama francuskog Centra za međunarodne studije i istraživanja, Sjeverna Koreja ima najveću svjetsku zalihu kemijskog i biološkog oružja. O stanju sjevernokorejskog nuklearnog arsenala nema preciznih informacija. No, Amerikanci vjeruju da Sjeverna Koreja posjeduje nekoliko desetaka nuklearnih bojevih glava, kojima bi mogli gađati ciljeve u Južnoj Koreji, ali i Japanu, te na čitavom sjevernom Pacifiku.

Pročitajte više