Što radi sud u Splitu: Skladištar postao ratni profiter jer mu 15 godina nisu presudili?!

Foto: Google Street View

TADE VUKUŠIĆ, optužen da je kao glavni skladištar skladišta roba dopunskog asortimana INA-e u Solinu napravio štetu od pet milijuna eura, silom prilika postao je i optuženik za ratno profiterstvo. 

Naime, djela su počinjena od početka 1990. do kraja listopada 1994. godine, dakle u ratno vrijeme, a kako se radi od značajnom vremenskom odmaku većem od 20 godina, došlo je do opasnosti od nastupanja zastare.

Što je radio splitski sud s ovom optužnicom dignutom prije 15 godina nije najjasnije. Predmet je, kako doznajemo, par godina bio i zagubljen. Srećom uspjeli su ga pronaći naći u arhivi Općinskog suda u Splitu. Postupak protiv Vukušića i još nekolicine optuženika konačno se primakao kraju te se uskoro očekuje objava presude.

34,6 milijuna štete

Vukušića terete da je uzimao robu iz skladišta bez otpremnica i plasirao je trećim osobama, neki su bili i zaposlenici INA-e. Novac je zadržao, dok je dio prebio preko svojih privatnih poduzeća Porin i Buga, sve po cijenama znatno nepovoljnijim od tržišnih. Šteta iznosi 34,6 milijuna kuna.

Optužen je i Viktor Zorić, 1994. godine, rukovoditelj Odjela veleprodaje INA-e u Solinu. Na nagovor Vukušića naložio je fakturiranje sedam otpremnica na tvrtku Buga. Fakture su izdane na 301 tisuću kuna, premda je vrijednost isporučene robe bila 17 milijuna kuna. Tako je omogućio Vukušiću da razduži svoje skladište i time prikrije manjak u iznosu stvarne vrijednosti robe.

Čarape i gnojivo

Direktor Autorollera Petar Jerčić tereti se da je nagovorio Vukušića da mu iz skladišta isporuči velike količine robe bez zaduženja, što je ovaj i napravio. Robu je dijelom platio u gotovini, a dijelom prebijanjima, sve po cijenama znatno povoljnijim od tržišnih. Tako je s Vukušićem oštetio INA-u za najmanje 477 tisuća kuna, odnosno, 602 tisuće kuna sa porezom na promet proizvoda i usluga.

Četvrta točka optužnice bavi se čarapama koje je Jerčić bez znanja Carine i vlasnika robe, poduzeća Pobjeda iz Tešnja u BiH, na ime donacije predao Hrvatskoj vojsci. Isporučeno je 71 tisuća pari čarapa, a na skladišnoj primci taj broj je ispravljen na 91 tisuću. U dogovoru sa Vukušićem 10 tisuća pari čarapa kompenzirao je s INA-om za dug, dok je preostalu količinu prodao drugim osobama ne evidentirajući promet kroz poslovne knjige. Tako je Pobjeda iz Tešnja oštećena za najmanje 439 tisuća kuna, dok je državni proračun pretrpio štetu od 158 tisuća kuna.

Petar Žižić, komercijalist maloprodaje INA-e u Solinu optužen je da je znao za nezakonitosti koje je počinio Vukušić te ga je nagovorio da mu sredi izravnu isporuku njegovoj tvrtki Pilastar. Isporučio mu je 417 tona umjetnog gnojiva vrijednosti 400 tisuća kuna, ali nije sačinio otpremnice.

Pročitajte više