Stopama Srbije: I Vojvodina prodaje dionice Tesla banke

Screenshot: YouTube

POSLIJE vlade Srbije i vojvođanska vlada je odlučila prodati svoje dionice u Tesla štednoj banci, no to je učinila nevoljko zbog pritisaka iz Beograda, prenijeli su u petak vojvođanski mediji.

"Ta banka sada neće moći obaviti ulogu koju je imala - podržati povratak Srba u Hrvatsku i ojačati njihov ekonomski položaj", izjavio je pokrajinski tajnik za financije Zoran Radoman na sjednici pokrajinske vlade.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog prodaje dionica i dodao da je 1. srpnja Fond za razvoj Srbije uputio pokrajinskoj vladi poziv da se pridruži zajedničkom nastupu u cilju prodaje dionica Tesla štedne banke. "Pokrajinska vlada je došla u poziciju da mora prihvatiti ovaj poziv i pridružiti se prodaji dionica, s obzirom da po Statutu Vojvodine ne može ulagati kapital u drugo pravno lice u inozemstvu", rekao je Radoman.

 Radoman: Srbija mogla dokapitalizirati Tesla banku

On smatra da je Srbija, koja se dnevno zadužuje 8,5 milijuna eura, mogla s iznosom od 10 milijuna eura dokapitalizirati Tesla banku i "omogućiti joj da nastavi raditi ono zbog čega je osnovana".

Radoman je naveo da će dionice Fonda za razvoj Republike Srbije i pokrajine Vojvodine, u ukupnom obujmu od 75.728 dionica, biti prodane za milijun eura ponuđaču "B2 Holding AS" iz Osla, te da će za 35.694 dionice Vojvodina dobiti 471.160 eura.

"To je samo 31 posto od onog što je uloženo", dodao je on.

Tesla štedna banka osnovana je 2011. kupovinom jedne štedionice u Hrvatskoj, a najveći dioničar bio je Fond za razvoj Srbije s 29,12 posto i 40.034 dionica, te Vojvodina s 25,96 posto odnosno 35.694 dionica.


Dioničari su i Dioničarsko društvo Zvijezda, Končar, Đuro Đaković, Sladorana iz Hrvatske i ostali manji dioničari s manje od pet posto.

Ukupni kapital Tesla štedne banke bio je 4,8 miliona eura.

Politizacija poslovanja banke

Banka je 2012. i 2013. poslovala s gubitkom.

Predsjednik Nadzornog odbora Tesla banke je predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

On je prošle godine u Novome Sadu izjavio da mu je žao što se od poslovanja Tesla banke u Srbiji radi političko pitanje.

"Žao mi je što se to pretvara u međustranačke političke obračune u Srbiji, jer je osnivanje Tesla banke jedan od prvih pokušaja srbijanske vlade i pokrajinske vlade da strateški pristupe poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj", kazao je Pupovac u lipnju 2013.

Pročitajte više