Stotine državljana BiH bori se na ratištima u inozemstvu

Foto: SIPA

NA RATIŠTIMA u inozemstvu bori se na stotine državljana Bosne i Hercegovine, a podaci koje su do sada prikupile policijske i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini govore kako je njih 26 do sada poginulo, izjavio je u petak u Banjoj Luci ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.


On je novinarima kazao kako među poginulima ima i žena, no nije precizirao gdje su točno smrtno stradali državljani BiH i na čijoj su se strani borili.

Prema Lukačevim riječima, policijske agencije i obavještajne službe u BiH također su opazili kako raste broj onih koji odlaze na inozemna ratišta, pri čemu pokušavaju prikriti tragove tako što putuju preko drugih europskih zemalja.

Iako je borba protiv terorizma zadaća koje je dana Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Lukač je najavio kako će i u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova RS biti uspostavljen posebni odjel pod nazivom Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

"Razina borbe protiv terorizma mora se podignuti na maksimalni stupanj i MUP RS ovom organizacijom to i čini", ustvrdio je Lukač najavivši uspostavu još jedne uprave u ministarstvu kojemu je na čelu, a čija bi zadaća bila zaštita "važnih objekata i osoba".

Čelnici oporbenih stranaka u RS ranije su osudili najave uspostave novih uprava unutar entitetskog MUP-a, uz tvrdnju kako se time uspostavljaju dodatne strukture koje imaju prvenstvenu zadaću štititi vlast Milorada Dodika od očekivanog masovnog nezadovoljstva naroda.

"To apsolutno nije točno", ustvrdio je Lukač, no potvrdio je kako dio od 350 posebno opremljenih policajaca, koji će zapovjedi dobivati izravno iz Banje Luke, planira smjestiti u Istočno Sarajevo, a zadaća će im navodno biti osiguravanje dužnosnika iz RS koji djeluju u tijelima vlasti BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Lukač nije pojasnio kakva to opasnost prijeti takvim osobama, a nije komentirao ni činjenicu da se zaštitom dužnosnika već bave Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela i SIPA.

Pročitajte više