Štrajk se nastavlja, piloti poručuju: "Nesposobna uprava uništava našu firmu!"

Foto: Bruno Konjević/Cropix

ŠTRAJK u Croatia Airlinesu nastavlja se i četvrti dan zaredom. Potvrđeno je to iz Uprave kompanije, koja je u priopćenju poručila da sindikati kabinskog osoblja i prometnih pilota nisu prihvatili njihove uvjete.

Iz Uprave tvrde da su im ponudili manja odricanja od onih koja su izvorno bila predviđena. No, sindikati ne odustaju od svog izvornog zahtjeva: traže ostvarivanje svih prava koja su im bila zajamčena bivšim kolektivnim ugovorom. Iz Croatia Airlinesa tvrde da ih je štrajk do sada koštao tri milijuna kuna. Pregovori se nastavljaju u petak.

Štrajk ide dalje

Upravi je prihvatljiv povratak u pregovore bez preispitivanja zakonitosti štrajka te odustajanje od otkaza za 42 radnice kabinskog osoblja koje su bile na bolovanju 1. i 2. svibnja. Član uprave Zlatko Širac pojasnio je što im je neprihvatljivo: "Da sindikati imaju pravo u bilo kojem trenutku iz pregovora se vratititi u štrajk. To pokazuje da se ne vraćaju u pregovore u dobroj vjeri. Treći uvjet je da se produži primjena starog KU, počevši od 15.svibnja pa do završetka pregovora što nam je neprihvatljivo, jer su ti uvjeti zapravo predmet pregovora i o tome zapravo trebamo pregovarati i razgovarati", kazao je Širac.

Zvižducima su radnici u štrajku dočekali odgovor Uprave na njihov prijedlog i nastavili kružiti oko zagrade CA u Buzinu. Ivana Lojo iz SKOZ-a pojasnila je da su svi u šoku, a da je Uprava izabrala milijunske gubitke. Stoga sindikati strahuju da se iza svega krije namjera uništavanja tvrtke.


"Uprava je na kraju odlučila da će radije imati nastavak štrajka i kao posljedicu milijunske gubitke nego da za vrijeme nastavka pregovora isplaćuje primanja po starom KU. Dnevni troškovi štrajka su veći od milijun kuna, dok su dnevni troškovi prava po starom KU za oba sindikata iznosili izmđeu 20 i 30 tisuća kuna", prenijela je Lojo računicu Sindikata pilota.

"Borimo se protiv nesposobne i politički imenovane uprave koja uništava firmu"

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) javnosti se obratio pismom u kojem se zahvaljuju na podršci, a putnicima zahvaljuju na razumijevanju i strpljenju. Štrajkat će, kažu, do ispunjenja zahtjeva.

"Žao nam je ako ste se zbog nerazumijevanja naše uprave našli u neugodnim situacijama ili ste imali problema s vašim putnim planovima. Nama, nažalost, nije preostalo ništa drugo nego da na ovaj način pokušamo osigurati da smo za pošten rad pošteno i plaćeni, a to znači i da vam pružamo usluge na najvišoj razini, kao i do sada", poručuju iz HSPP-a.

Posebno su se zahvalili sindikatima koji su ih podržali i koji su i sami stupili u štrajk solidarnosti. Svjesni su, kažu, da mnoge radnike muče potpuno isti problemi - "nesposobne i politički imenovane uprave kojima su radnici, dakle oni koji zarađuju i hrane i njih i njihove obitelji, uglavnom na zadnjem mjestu".


Bore se, poručuju, protiv uništavanja naše zajedničke avio kompanije i protiv podobnih, nesposobnih, politički imenovanih uprava koje uništavaju njihovu firmu. Na isti način su, naglašavaju iz HSPP-a, uništene i mnoge druge tvrtke, a uništavanje će se nastaviti i u budućnosti.

Štrajk podrške!

Novi sindikat - podružnice Zagreb-parking, Tržnica Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja i Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga danas su od 7 do 10 sati također stupili u štrajk solidarnosti s pilotima i stjuardesama Croatia Airlinesa. Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da štrajk neće utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica.

Sindikat strojovođa Hrvatske u 12.00 je, u znak solidarnosti s pilotima i stjuardesama Croatia Airlines, zaustavio cjelokupni željeznički promet u Republici Hrvatskoj i to: 104 vlaka za prijevoz putnika, 26 teretnih vlakova je zaustavljeno i 9 nije pokrenuto, 42 kolodvorske manevre su stajale. U cijeloj Hrvatskoj vozio je samo jedan jedini vlak.

Podsjetimo, piloti i kabinsko osoblje u Croatia Airlinesu štrajkaju već treći dan dan jer sindikalni predstavnici ni danas nisu uspjeli postići dogovor s Upravom o svojim zahtjevima. Nastavljaju štrajk do ispunjenja svih zahtjeva, odnosno zadržavanja svih prava iz kolektivnog ugovora za prošlu godinu. Ne pristaju, kažu, na daljnje snižavanje primanja kako bi se spasili nesposobni, ali podobni.


Štrajkaši tvrde da problem Croatia Airlinesa nisu ni piloti ni kabinsko osoblje nego Uprava koja godinama generira gubitke i tvrtku je dovela na rub opstanka. Kažu da je riječ o istoj garnituri ljudi koja se godinama smjenjuje na različitim pozicijama, koja godinama nudi rješenja kojima je cilj da sve ostane kako je bilo.

Ne namjeravaju prekinuti štrajk bez obzira na prijetnje otkazom koje je izrekao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i pozivaju ga dođe riješiti problem, pa ako treba, kako je sam rekao i čarobnim štapićem.

Peticija protiv štrajka

Iza mnogih putnika je još jedna neprospavana noć, a iza štrajkaša i Uprave prošle još jedna neuspješna runda pregovora.

"Tu su dogovori oko broja dana godišnjeg odmora, slobodnih dana, prava korištenja godišnjeg odmora ljeti, pitanje otpremnina, dnevnica, umanjenja dnevnica za iznos toplog obroka... To su sve stvari o kojima smo razgovarali", kaže član Uprave Zlatko Širac.

No kompromisa i dalje nema. Uprava je jasna, traže se uštede: kresanje prava i 20 posto plaća. Radnici pak smatraju kako se one mogu ostvariti i na druge načine, pa od svojih zahtjeva, bar za sada, ne odustaju, kaže Ivana Lojo.


"Što će se točno događati ne znamo. Mi se u osam sati ponovo okupljamo pred Upravnom zgradom. Nismo sigurni hoće li nas Uprava pozvati na razgovore i ne znamo što možemo očekivati", dodaje Lojo.

I dok će im podršku danas pružiti kontrolori leta u Zagrebu i Splitu dio zaposlenika Croatia Airlinesa pokrenulo je peticiju protiv štrajka. "Razumijemo da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi onda to ne podržavamo"- poručuju.

Dodajmo kako je za današnje letove predbilježeno oko 5600 putnika, a poremećaje će osjetiti jedna petina.

Kontrolri leta ipak neće štrajkati?

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe izvijestili su da njihovi kontrolori nisu danas u štrajku solidarnosti.

Poručuju da najave da će se kontrolori zračnog prometa u Zagrebu i Splitu danas pridružiti štrajku u znak solidarnosti pilotima i kabinskom osoblju Croatia Airlinesa, nisu točne te da oni danas normalno rade u Zagrebu i svim podružnicama.

Naglašavaju da Uprava nije primila nikakvu obavijest sindikata da će kontrolori štrajkati u znak solidarnosti sa sindikatima u Croatia Airlinesu.

Sindikati Zagrebačkog holdinga dobili tužbu za nezakonit štrajk


Dva sindikata Zagrebačkog holdinga štrajkom solidarnosti podržali su stjuardese i pilote Croatia Airlinesa, ali i zaradili tužbu za nezakonit štrajk.

Kako je rekao Tomislav Kiš, tajnik Novog sindikata, jednog od dva koji su potaknuli štrajk solidarnosti, on nije bio usmjeren protiv tvrtke, odnosno Zagrebačkog holdinga. Napominje da se štrajkalo od 7 do 10 u Tržnicama, Vodoopskrbi i odvodnji te Zahrebparkingu što je značilo usporeni rad, a šteta je gotovo nikakva, tvrdi Kiš. Cilj im je bio upozoriti iz Croatia Airlinesa čekaju i njih u Holdingu.

Jasna su im restrukturiranja, ali se protive provođenju na ovakav način. Kažu da je bilo pritisaka od Uprave da se štrajk ne održi. Sindikati su Vladu optužili za nedostatak dijaloga, zatiranje sindikalnih prava i politiku uništavanja sindikata.

S druženja s novinarima tajnik Novog sindikata otišao je na Županijski sud u Zagrebu jer je Uprava Zagrebačkog holdinga tužila sindikat za nezakonit štrajk. Kiš priznaje da nisu imali zakonskih osnova za štrajk te su se isključivo željeli solidalizirati s kolegama iz Croatia Airlinesa.

Hajdaš Dončić: Nema odstupanja od planova restrukturiranja

Upitan za nastavak štrajka u Croatia Airlinesu, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je obavio razgovore prije nekoliko dana, napominjući da se razgovori sindikata obavljaju s upravom, a ne resornim Ministarstvom. "Od planova restrukturiranja se ne odustaje", naglašava Hajdaš Dončić.

"Ministarstvo je prihvatilo plan restrukturiranja većine poduzeća u mojem sektoru. Nažalost, zbog grijeha bivših uprava i situacije u kojoj se poduzeća nalaze, dio toga se lomi na radnicima, dakle u smanjenju njihovih materijalnih prava. Pozicija Vlade i Ministarstva je jasna, ponavljat ću to i bit ću dosadan - odstupanja nema", rekao je ministar.

Pročitajte više