Stručnjaci upozoravaju: Jako je važno da roditelji znaju što im djeca rade na internetu!

DRUŠTVENE mreže odavno su postale najdraži način zabave, a sve su više dostupne i maloljetnicima.

Virtualni prijatelji zamijenili su one prave, pa nije ni čudo kad kažu da je internet postao pravo malo virtualno igralište. No, znači li to da su u četiri zida djeca i zaštićena? Nakon škole prvo se pali računalo. Domaće zadaće rješavaju se surfajući, lektire se skidaju s interneta, odgovori traže na Googleu, a zabava na Facebooku. Nitko ne osporava prednosti interneta i modernih tehnologija, no pružene informacije trebamo znati pametno koristiti, slažu se stručnjaci. Tako u Facebooku odnedavno rade na tehnologiji koja bi omogućila korištenje te društvene mreže djeci mlađoj od 13 godina, ali uz nadzor roditelja.

"Djeci ne treba braniti internet, ali ih treba educirati"

"Djeci ne treba braniti internet, ali ih treba educirati", smatra i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

"Nedvojbeno je da su brojni benefiti koje internet i nove tehnologije donose, ali s tim izazovima, načinima kršenja dječjih prava, o tome kome se obratiti i tko će zaštiti djecu trebamo učiti od najranije dobi", dodala je Jelavić.

Naime, internet je za djecu veliko i neotkriveno igralište, baš kao i zlostavljačima koji danas vrebaju putem društvenih mreža, lažnih profila ili se kriju pod lažnim nadimcima na chatu. Postati žrtvom internetskog nasilja velika je trauma, posebice za maloljetnike, smatra psihologinja Gordana Buljan Flander.

"To dijete može biti zlostavljano cijeli dan. Publika se puno brže širi, informacije se puno brže šire i dijete se ne može okrenuti i otići s igrališta ili iz tog razreda", kaže Buljan Flander koja smatra da uz učitelje, stručnjake i samoodgoj najvažniju ulogu u svemu igraju ipak roditelji.

"Jako je važno da se roditelji uključe i da prate što im djeca rade na internetu"

"Jako je važno da se roditelji uključe i da prate što im djeca rade i da nemaju strah od interneta. Roditeljima uvijek kažem da je istina da djeca znaju više o internetu, ali vi znate više o životu. Ovo mora biti dio života i roditelja, ne samo djece", pojašnjava Buljan Flander.

Tim više jer je kaznenih djela u sferi interneta sve više. Prema podacima MUP-a u 2011., s obzirom na godinu dana ranije, zabilježen je rast od osam posto kaznenih djela putem suvremenih tehnologija, dok je ukupnih kaznenih djela na štetu djece za oko 0,5 posto manje, kaže voditeljica Odsjeka maloljetničke delikvencije u MUP-u, Renata Odeljan.

"Mislimo da to nije realno stanje, da je velika tamna brojka i da upravo zbog toga treba poticati djecu kao žrtve da prijavljuju ta kaznena djela", rekla je Odeljan.

To će odsad moći činiti putem mrežne stranice Centra za sigurniji internet, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Građanima će na raspolaganju biti informacije kako zaštititi djecu, a istodobno će moći prijaviti i bilo kakav oblik zlostavljanja i zlouporabe interneta, kaže pomoćnica ravnatelja CARNeta Nataša Glavor.

"Glavni ciljevi centra bit će organiziranje javne rasprave, predavanja koja će se ticati zaštite djece i mladih na internetu, zatim mogućnost jednostavne online prijave svih kažnjivih i štetnih materijala i aktivnosti koje se nađu na internetu gdje će onda relevantne službe poduzeti korake da se riješi problem", pojasnila je Glavor.

Pročitajte više