Student pitao ruskog predsjednika: Jeste li spremni umrijeti kao Sadam Husein?

RUSKOM predsjedniku na odlasku, Dmitriju Medvjedevu, nije danas bilo lako kada ga je student novinarstva pitao je li spreman na sudu odgovarati za odluke koje je donosio tijekom mandata ili čak zbog njih doživjeti sudbinu bivšeg iračkog diktatora Sadama Husseina koji je obješen nakon presude.

Mladi su sa vrlo neugodnim pitanjima zasuli ruskog predsjednika, a jedno od njih je bilo i može li preuzeti krivnju za nedavne prosvjede koji su se pokrenuli zbog najave da će se Vladimir Putin i on zamijeniti za funkcije. "U državi se 'kuha' revolucionarna situacija. Jeste li spremni preuzeti odgovornost", pitao ga je student novinarstva Vladimir Poljakov, piše AFP. 

"Hoćete li pobjeći u prijateljsku Sjevernu Koreju?"

"Jeste li svjesni da bi mogli biti osuđeni na smrt? Jeste li spremni to podnijeti hrabro kao Sadam Hussein ili ćete emigrirati u prijateljsku Sjevernu Koreju", nastavio je s pitanjima student. Sadama je američka vojska uhitila u prosincu 2003. godine te je smaknut tri godine kasnije nakon što je osuđen za zločine protiv čovječnosti.

Medvjedev je kazao da ne vidi razlog za revoluciju u Rusiji te da se ničega ne boji. "Vjerojatno je ovo najhrabrije pitanje u vašem životu", rekao je studentu Medvjedev. No, Poljakov se nije predavao već je nastavio pritiskati predsjednika i pitao ga je li spreman umrijeti za svoje ideale.

"Ako želite precizan odgovor: Naravno da sam spreman umrijeti za svoje ideale", odgovorio je Medvjedev. 

Pročitajte više