Studenti ruše bugarsku vladu, policija štiti zastupnike ispred parlamenta

Screenshot: Street View

NOVI sukobi izbili su u utorak na protuvladinu skupu u Sofiji, uz zgradu parlamenta, javljaju mediji.

Studenti i drugi prosvjednici okupili su se oko parlamenta i insistiraju na ostavci vlade. Podupiru ih i građani, a najnoviji se incident dogodio popodne kad su policijski specijalci pokušali rastjerati gomilu oko stražnjeg ulaza u parlament kako bi prošlo deset policijskih vozila koja štite zastupnike na izlazu iz zgrade. Na kraju parlamentarne sjednice policija je počela evakuirati i zastupničke aute.

Prosvjednici viču "Ostavka", "Sramota, u zatvor" i "Mafija", javlja France presse. Jedan je mladić ozlijeđen u sukobima, a policija je uhitila petero. Novinari lokalnih medija uočili su provokatore koji potiču nasilje jer se naguravaju s policajcima i na njih bacaju boce mineralne vode.

Studenti koji su organizirali prosvjed u utorak i traže ostavku socijalističke vlade premijera Plamena Orešarskog, kažu kako su protiv nasilja.

Prosvjed i na sofijskom sveučilištu

Studenti već tri tjedna prosvjeduju na sofijskom sveučilištu. U ponedjeljak su zatvorili vrata sveučilišta i proglasili "okupaciju", ali mediji javljaju da bi se vrata mogla otvoriti u srijedu, piše BBC.

Nakon prijevremenih izbora u svibnju Bugarska je dobila novu tehnokratsku vladu s potporom socijalista, a vrlo brzo i ta je vlada izgubila potporu naroda zbog korupcije i nepoštenih veza s poslovnim svijetom, pa neki prosvjednici u utorak viču "Crvena mafijo".

Prosvjedima poput ovih koji traju svrgnut je i Bojko Borisov, prethodni premijer u manjinskoj vladi desnoga centra.

Pročitajte više