Sud dao Goluži i Ostojiću šansu da se pomire do 27. veljače

Foto: FAH

POSTUPAK mirenja predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimira Goluže i bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je ga je privatno tužio zbog klevete produžen je do 27. veljače, doznaje se danas nakon ročišta na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zatvorenom za javnost.

Goluža je na konferenciji za novinare u rujnu prošle godine optužio Ostojića za moguće slučajeve pogodovanja u javnoj nabavi medicinske opreme. Ostojić u tužbi tvrdi kako je Goluža tada iznio neistinite tvrdnje s ciljem da našteti njegovu ugledu i časti.

Radi se o Golužinim tvrdnjama da je Ostojić kao ministar "izravno pogodovao dvjema tvrtkama na istoj adresi, čiji su vlasnici supružnici te im omogućavao financijski vrlo unosne poslove i pri tome oštetio državu za oko 104 milijuna kuna".

Predsjednik HUBOL-a pritom je istaknuo i da taj novac "očito odlazi kriminalcima koji se predstavljaju velikim menadžerima".

Goluža ne odustaje od tvrdnji

U privatnoj tužbi za klevetu Ostojić traži da se Golužu kazni sa 150 dnevnih dohodaka, a nakon današnjeg ročišta Goluža je za Hinu istaknuo da i dalje stoji iza svojih tvrdnji.

"Ako ne uspije mirenje, spremni smo krenuti u sudski postupak u kojem ćemo dokazati istinitost svih navoda izrečenih na predmetne konferencije za novinare"", istaknuo je predsjednik HUBOL-a.

Goluža je i na spornoj konferenciji za novinare rekao da su u HUBOL-u analizirali sumnjive postupke javne nabave za vrijeme Ostojićeva mandata i otkrili da su neki bili provedeni bez natjecanja i s potpunom eliminacijom konkurencije.

Goluža je Ostojića prozvao i zbog nabave 35 ECMO uređaja, što je ocijenio stručno neutemeljenim te ustvrdio da je bespotrebno potrošeno tridesetak milijuna kuna. Predsjednik HUBOL-a bivšeg je ministra zdravlja osumnjičio i za makinacije pri nabavi 21 operacijskog stola, ustvrdivši da je Ministarstvo zdravlja odabralo 40 posto skuplju ponudu.

Kako se doznaje, na današnjem su ročištu obje strane iznijele svoje viđenje predmetne tužbe ne isključujući mogućnost mirenja. Golužu u sporu zastupa odvjetnik Davor Lazić, a Ostojića odvjetnik Čedo Prodanović, dok je za suca određen Marko Benčić, poznat po suđenju novinarki Slavici Lukić koju je za sramoćenje tužila privatna klinika Medikol.

Pročitajte više