Sud prihvatio Bandićevu žalbu: Može obavljati dužnost gradonačelnika!

Foto: Hina

ŽUPANIJSKI SUD objavio je kako je ukinuta mjera opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću.

> Opet donesena odluka o pritvoru

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću.

Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o  funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se  prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi. "

Bandićeva se obrana žalila na odluku suca istrage od 27. veljače kada je odbijen zahtjev da mu se ukinu tzv. mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obanašnje dužnosti. Preispitivanje zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Bandićevi su odvjetnici ranije zatražili i od Ustavnog suda ističući da takva 'mjera' nema smisla jer je na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Pročitajte više