Suđenje za Fimi mediju: Ni Primorac nikad nije čuo za crni fond, Selem se nije pojavio

Foto: Damjan Tadić/Cropix

BIVŠI ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, na suđenju u slučaju Fimi media, svjedočio je da nije čuo za HDZ-ov crni fond, niti navodna plaćanja mimo računa putem agencije Nevenke Jurak. Primorac je kao član Predsjedništva HDZ-a dolazio na sjednice, no ne sjeća da ga je netko ograničavao u radu. Svi su, kaže, mogli slobodno predlagati teme za raspravu.

Predsjedništvo je, tvrdi, samo generalno govorilo o donacijama i ostalim financijskim detaljima, o kojima je uvijek govorio glavni tajnik Ivan Jarnjak, dok je rizničar Mladen Barišić samozatajno radio svoj posao.

Primorac tvrdi da nijednom nije kontaktirao s računovodstvom, niti s bivšom šeficom Brankom Pavošević. "Osobno nisam imao iskustva i mislim da tijekom mandata nisam bio uključen baš ni u jedan jedini račun, ali znam da kada se raspravljalo o tome, da je glavni tajnik bio taj koji je spominjao financije, ponekad predlagao neke male projekte", rekao je Primorac te dodao kako su osobe zadužene za financijsko poslovanje HDZ-a imale puno povjerenje članova Predsjedništva.

Istaknuo je i da je za agenciju Fimi mediju prvi put čuo preko interneta dok je bio u SAD-u. Primorac, koji je u HDZ ušao 2007. godine, a izašao već sljedeće godine, zna da je tu kampanju odradila agencija Massol, dok je sve, tvrdi, nadgledao Ratko Maček.

Svjedok Miše demantirao svoj iskaz iz istrage

U nastavku suđenja u slučaju Fimi media, na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio je i Vedran Miše, koji je rekao da bivšeg premijera Ivu Sanadera poznaje samo putem medija, a ne izravno.


Miše je istaknuo da je 60-ih godina išao u razred sa Sanaderovim bratom svećenikom. Demantirao je da je u istrazi rekao da je Siniša Caktaš davao novac Ivi Sanaderu u Salzburgu gdje je studirao.

Ne sjeća se da je u istrazi rekao da je Ivo Sanader po povratku u Hrvatsku živio u barakama u Splitu. Miše se dosad tri puta nije pojavio na Sudu, tvrdeći da nema novca za put. Troškove današnjeg dolaska nadoknadio mu je Sud.

Bivši premijer Ivo Sanader demantirao je da je živio i studirao u Salzburgu. "Bio je Innsbruck, gdje sam doktorirao 1982. godine", rekao je Sanader, prigovorivši vjerodostojnosti svjedoka.

Drugi svjedok obrane, bivši HDZ-ov saborski zastupnik, kazališni redatelj i sveučilišni profesor, koji je već svjedočio u ovom postupku, Petar Selem nije se pojavio na Županijskom sudu u Zagrebu. Odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković rekla je da je Selem nedavno operiran te da se ispričao.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti Nina Badrić i Mislav Banek.

Pročitajte više