Suđenje za Planinsku: Saslušani svjedoci trećeoptuženog Mladena Mlinarevića

Foto: Hina

Na suđenju za aferu Planinska ispitani su svjedoci Josip Falčan i Verica Roher, predloženi od obrane trećeoptuženog Mladena Mlinarevića.

Za razliku od jučerašnjeg ročišta za preprodaju zgrade u Planinskoj, na kojem je Ivo Sanader zbog upadica izbačen iz sudnice, današnja rasprava prošla je neometano. Svjedok Josip Falčan kazao je kako nema saznanja o kupoprodaji sporne Fiolićeve zgrade, po prema optužnici prenapuhanoj cijeni i 17 milijuna provizije bivšem premijeru. Falčan, inače vlasnik dviju tvrtki u Njemačkoj i Hrvatskoj, posredovao je prvom poslovnom kontaktu Fiolića i Inženjerskog biroa koji je izradio elaborate za zgradu u Planinskoj. Misli da se Fiolić i trećeoptuženi direktor biroa Mladen Mlinarević nisu otprije poznavali. Također, opovrgnuo je Čobankovićev iskaz da je na sastanku kod Sanadera, kojeg je dogovorio Fiolić, uz dvojicu njemačkih investitora bio i Mlinarević.

"Nisam siguran je li bilo direktnog sastanka na kojem je Mlinarić bio prisutan, ali ako je, onda je to možda vezano za naša bioplinska postrojenja. Uvjeren sam da je bio Bošnjak", rekao je Falčan. Na pitanje Mlinarićevog odvjetnika sjeća li se je li na sastancima bilo govora o zgradi u Planinskoj, odgovorio je da nije.

Mlinarević je u jednom trenutku prigovorio iskazu "svog" svjedoka.

"Pa da ne zna da li je bio, znači, na prvom našem sastanku s Fiolićem", pojasnio je trećeoptuženi.

Svjedočila je i bivša Mlinarevićeva tajnica Verica Roher. Ona je navela je da je trećeoptuženi samo potpisao elaborate za Planinsku, koje su izradili voditelj projekta Marko Bošnjak i vještak Mate Bitanga, nakon čega ih je, tvrdi, Bošnjak odnio Fioliću. Inače, dugogodišnja Mlinarićeva tajnica o svom radu vodila je bilješke.

"Ta moja bilježnica je pohranjena u Inženjerskom birou, može se pogledati u svako vrijeme. Prošli petak sam ju pogledala, htjela sam još jednom provjeriti i vidjeti i ono pismeno očitovanje koje sam dala Mlinareviću (o primopredaji elaborata za spornu zgradu 12. veljače 2009. op.a.). Malo sam htjela osvježiti događaje", odgovorila je sutkinji.

Suđenje se nastavlja idući utorak, kada bi trebao biti saslušan Sebastijan Vukušić.

Pročitajte više