Sudske bizarnosti: Sutkinja presudila po zakonu koji ne postoji?!

Ilustracija: Google maps

KONCEM prošle godine na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno je zaključena tužba kćeri protiv oca za uzdržavanje, a budući da je spor ispao oko predugog studiranja, sutkinja koja je presudila u korist kćeri, pozvala se i na odredbe i članke Zakona o pravima redovnih studenata.   

"I to baš člankom 2. Zakona o pravima redovnih studenata..."

"Zakonom o pravima redovnih studenata, i to baš člankom 2. određeno je kako se redovnim studentima smatraju studenti na preddiplomskim ili diplomskim studijima... Stavkom 2. istog članka određeno je kako se redovitim studentima iz stavka 1. ovog članka smatraju i oni studenti koji su za vrijeme trajanja studija jedan put promijenili izabrani studij", stoji na devetoj stranici presude.

Sumnja u nepristran rad: Dajte predmet drugom sucu!

Na ovakvu presudu žalbu je izjavio odvjetnik tuženika koji je na nekoliko adresa tražio postoji li Zakon o pravima redovnih studenata te je od sviju dobio negativan odgovor. Žalbom je predložio ukidanje presude te da se predmet da u ruke drugom sucu budući da ne mogu pokloniti povjerenje u nepristran rad suca koji "umjesto da primjenjuje važeće propise i ustaljenu sudsku praksu, izmišlja sadržaj nepostojećih propisa i sudi temeljem tako izmišljenih propisa provodeći time svoj svjetonazor u odnosu na uzdržavanje djece".

Nitko ne zna za Zakon o pravima redovnih studenata

Uprava za visoko obrazovanje odgovorila je odvjetniku kako ne postoji Zakon o pravim redovnih studenata, nego Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji regulira područje visokog obrazovanja, uključujući i odredbe o pravim redovitih studenata.

Stručna služba Odbora za zakonodavstvo Sabora RH navela je, pak, kako Zakon o pravim redovitih studenata dosad nije donesen, niti je predložen za zakonodavni postupak.

Odjel knjižničnih i arhivskih poslova Vrhovnog suda RH utvrdio je kako na internetu postoji dokument koji se zove Zakon o pravim redovnih studenata i kako je ministar znanosti još 29. ožujka 2005. godine osnovao Povjerenstvo za izradu prijedloga dotičnog zakona, no pregledom dostupnih pravnih baza podataka u RH zakonski akt takvog naziva do danas uopće nije objavljen u Narodnim novinama pa pravni položaj studenata u RH uređuju Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te opći akti pojedinih visokoškolskih ustanova.

Primorac: Provjerite u Narodnim novinama

Provjerili smo i kod bivšeg ministra znanosti Dragana Primorca sjeća li se možda što je bilo sa zakonom kojeg je namjeravao predložiti.

"Ne mogu se sada sjetiti što je bilo s tim i što su iza mene radili, ali to se lako da provjeriti pregledom u Narodnim novinama", savjetovao nas je Primorac. Provjerili smo i na pretraživaču u Narodnim novinama. Nema ništa o zakonu takvog naziva.

 

 

 

 

 

Pročitajte više