Šuker: Da je Fina 2011. bila ruševina, ne bi bilo ništa od fiskalizacije

Foto: vlada.hr

IZVJEŠĆE o radu Financijske agencije (Fina) u 2012. popodne je naišlo na potporu saborskih klubova, a HDZ-ovac Ivan Šuker je na tvrdnje da je Fina u 2012. učvrstila svoju poslovnu poziciju, poručio da se fiskalizacija ne bi mogla provesti da je Fina 2011. "bila ruševina".

"Da je Fina bila ruševina projekt fiskalizacije, ali i neki drugi ne bi se mogli provesti", istaknuo je Šuker, zamjerivši vladajućima da nisu omogućili realizaciju sustava centralnog obračuna plaća, koji, kazao je, još dugo neće zaživjeti iako je aktualnoj vlasti bio pripremljen za primjenu.

Vladu je pozvao da se očituje o tome kakvu Finu vidi sutra. "Kako vlada sutra vidi suradnju Apisa i Fine? Informatički sustav i Apisa i Fine je u ovom trenutku prenapregnut i postoji opasnost da taj sustav padne", rekao je Šuker.

Na njegove tvrdnje da to što je za bivše, HDZ-ove vlasti Fina učvrstila poslovnu poziciju znači i da se fikalizacija, kao projekt ove vlasti, ne bi mogla provesti, odgovorila je SDP-ova Nadica Jelaš.

"Ne mogu prosuditi u kojoj su mjeri bile izvršene pripreme za funkcioniranje, no ova vlada čini sve što može da to profunkcionira", naglasila je Jelaš.

Istaknula je i kako je 2012. Fina restrukturirana te je učvrstila svoju poslovnu poziciju, a što je rezultiralo preokretanjem višegodišnjeg negativnog financijskog rezultata u pozitivno poslovanje, na što je Šuker kazao kako je najuspješnija godina za Finu bila 2010.

Predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta iznijela je podatke da je Fina u 2012. godini ostvarila prihode u iznosu 777,7 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 708,7 milijuna kuna. Ostvarena bruto dobit u 2012. godini iznosi 69 milijuna kuna, što je za 29 posto više od ostvarene bruto dobiti u 2011. godini, a za 11 posto manje od dobiti u 2010. godini.

Krešimir Bubalo (HDSSB) zamjerio je što se sada, u 2014. raspravlja o izvješću za 2012. godinu, ali i kazao kako njegova stranka podupire izvješće jer je rezultat financijskog poslovanja "snažno pozitivan".

No, planu investicija Bubalo je zamjerio da je nedovoljno ispunjen, posebno kada je riječ o informatičkim tehnologijama. "A sada kad vam Linić povuče dobit, vi niste investirali u informatizaciju", poručio je Bubalo vladajućima.

Pročitajte više