Sukobi zbog "Nevinosti muslimana" šire se Bliskim istokom: U Jemenu policija ubila prosvjednika?

JOŠ uvijek neslužbene informacije govore da je jemenska policija ubila prosvjednika koji je zajedno sa još stotinama ljudi napao američko veleposlanstvo u glavnom gradu Sanaai.

Policija je koristila silu kako bi prosvjednike istjerala ispred zgrade veleposlanstva. U medijima se pojavljuju različiti podaci o žrtvama. Kineska novinska agencija Xinhua, na temelju iskaza očevidaca, piše da je ubijena najmanje jedna osoba dok veleposlanstvo Jemena u SAD-u tvrdi da nitko nije poginuo.

Bacaju se bombe, pale gume i viče "smrt Americi"

Službenici američkog veleposlanstva u Jemenu su prebačeni na sigurnu lokaciju, piše jemenski Times. Izvan veleposlanstva su se dizali "jezici dima" dok su prosvjednici vikali "smrt Americi". Dva automobila su eksplodirala nakon što su bačene dvije bombe na veleposlanstvo, a u blizini se čula i pucnjava "teškog naoružanja", pišu lokalni mediji.

Napadači su palili gume na ulicama blizu veleposlanstva dok su na ulazu zgrade razbili prozore. Sigurnosne snage su dopremile vodene topove kako bi bili spremni reagirati na napade gomile. Ranije su prosvjednici uspjeli ući u dvorište veleposlanstva, no spriječeni su od ulaska u zgradu. Osoblje veleposlanstva je demantiralo izvještaje da su prosvjednici uspjeli ući u njihove urede uz napomenu da su se borbe vodile u dvorištu.

Prosvjednici se ne razilaze sve dok ne bude smaknut autor filma "Nevinost muslimana"


Napadači tvrde da se neće razići sve dok autor kontroverznog, po njihovim riječima i antimuslimanskog filma, "Nevinost muslimana" bude smaknut. Muslimani su diljem Bliskog istoka izašli na ulice prosvjedujući zbog amaterskog filma u kojem se na satiričan način prikazuje prorok Muhamed. Američka veleposlanstva su diljem svijeta na nemire odgovorile pojaćavanjem sigurnosti.

Jučer je zajedno sa još tri diplomata u neredima ubijen američki veleposlanik u Libiji Christopher Stevens. S egipatskom policijom su se sukobili i prosvjednici blizu američkog veleposlanstva u Kairu. U pokušaju da suzbiju nasilje, Afganistan i Pakistan su na YouTubeu blokirali pristup filmu "Nevinost muslimana". Prosvjednici u Iraku su nosili transparente i vikali poruke protiv Amerikanaca, a zapalili su i zastavu SAD-a.

Kuvajtski muslimanski propovjednik Sheikh Nabil Al-Awadhi je pozvao preko 1,3 milijuna svojim "sljedbenika" na Twitteru da prosvjeduju ispred američkog veleposlanstva u glavnom gradu te države. 

Pročitajte više