Sutra štrajk u Croatia Airlinesu: "To će nas koštati oko 200 tisuća eura"

OKO 650 sindikalaca Croatia Airlinesa sutra ide u štrajk. Izravni financijski afekt izazvan štrajkom iznosit će oko 200 tisuća eura, kaže direktor Srećko Šimunović. Nakon neuspješnog mirenja s Upravom, sindikati četiri sindikalne središnjice za sutra su najavili štrajk upozorenja. Štrajk počinje ujutro u šest i traje do petka.

"Nećemo popustiti dok Uprava ne pristane na naše zahtjeve", kaže Tomislav Kiš iz Novog sindikata. "Najznačajniji zahtjevi su u principi socijalni paket. Tu je zahtjev i da se ne smiju zapošljavati preko agencija za zapošljavanje, dakle da ti ljudi imaju manja prava nego što imaju zaposlenici; da se stavi van snage odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati te da dogovorene stvari iz kolektivnog ugovora iz 2011. i dalje ostanu na snazi", objasnio je Kiš.

Podsjetimo kako su sindikati još sredinom siječnja poslali otvoreno pismo Vladi i ministarstvu u kojem su upozorili na teško stanje nacionalnog avioprijevoznika. Croatia Airlines jedan je od najvećih državnih gubitaša, koji je 2011. zatvorio s minusom od 75 milijuna kuna.

"Ušteda nema nigdje drugdje nego se želi upravo uštedjeti i rezati radnička prava. Radnici su se već odrekli u jednom momentu 5 posto svoje plaće u korist tvrtke koja je u problemima. Ostavili su mogućnost za regres, božićnicu i za ostala davanja", istaknuo je Kiš.

A iz Uprave poručuju kako zahtjevi sindikata predstavljaju ultimatum te im je nemoguće udovoljiti. "Predstavljaju dodatni trošak za kompaniju u 2012. godini što nije u suglasju s planom poslovanja kompanije za ovu i narednu godinu", istaknuo je direktor tvrtke Srećko Šimunović. A taj dodatni trošak, dodaje, iznosi 18 milijuna kuna.

Kiš poručuje: Ne valja im matematika

"Matematika im je u principu manipulativna. Po našim izračunima, recimo u segmentu zahtjeva gdje tražimo regulaciju napredovanja u okviru sistematizacije, tu se eventualno u godini radi o 100 tisuća kuna"; ističe Kiš. No sindikati izgleda zaboravljaju na trošak i neželjene posljedice koje donosi štrajk, podsjeća Šimunović.

"Prema sadašnjim procjenama negdje oko 1480 putnika bit će pogođeno ovakvom akcijom. Iza toga ćemo imati financijski efekt od cca 200 tisuća eura izravno, a neizravno ćemo imati veliki problem uspostavljanja pozitivnog trenda koji je samo u ovom mjesecu 10 posto iznad istog mjeseca prošle godine", kaže Šimunović. Na ukupne gubitke u nacionalnoj aviokompaniji direktor Šimunović gleda kao na izazov. "Mi smo vam kao brodogradilišta; uvijek u gubitku ali sa zadovoljnim koooperantima", kaže.

Cilj im je u 2012. poslovati s minimalnom dobiti, točnije s nulom. Koliko je to ostvarivo uvelike ovisi i o radnicima, a njih 650 sutra kreće u štrajk. Informacije o promjenama u redu letenja dostupne su na web stranicama Croatia Airlinesa.

Pročitajte više