Švaljek: Računi za odvoz smeća veći su zbog legalizacije objekata

Foto: Hina

ZASTUPNICI HDZ-a i SDP-a, Margareta Mađerić i Silva Žele, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini tijekom Aktualnog sata upozorili su na činjenicu kako mnogi građani dobivaju i duplo veće račune za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu.

SDP-ova zastupnica Silva Žele upitala je po kojoj su osnovi veći računi za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu te joj se mnogi građani žale na duplo veće račune za te stavke. Također, upitala je ima li Čistoća osnove ne pokupiti otpad u ulici u kojoj im je otežan pristup.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da se zbog legalizacije objekata povećala kvadratura obiteljskih kuća zbog čega su se povećali računi za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu.

Govoreći o odvozu otpada rekla je da su nabavili vozila koja će Čistoći omogućiti da uđe u ulice u koje do sada nije mogla ulaziti.

"Velika je stvar što se njima retroaktivno ne naplaćuju naknade za odvoz komunalnog otpada"

Nezadovoljstvo većim troškovima građana za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu izrazila je i Mađerić rekavši kako je legalizacija bespravno građenih objekata bila jedna od tema vladajuće koalicije i koja je na tome dobila glasove građana koji žive većinom na rubnim dijelovima grada.

"Dvije godine kasnije oni su doživjeli financijski šok jer su retroaktivno dobili račune za komunalnu naknadu i odvoz otpada, bez obzira kada im je dostavljeno rješenje o legalizaciji objekta", kazala je Mađerić.

Zamjenica gradonačelnika odgovorila je kako građani sada imaju veće troškove jer sada, nakon legalizacije, imaju veću kvadraturu i stoga plaćaju veće naknade. Dodala je i kako svi koji su imali nelegalno izgrađene objekte u prošlosti nisu plaćali račune s realnom kvadraturom objekata. "Velika je stvar što se njima retroaktivno ne naplaćuju naknade za odvoz komunalnog otpada", kazala je.

Najavila je da ubuduće naplata neće ići prema kvadraturi već prema stvarno stvorenoj količini otpada. "Onda će i ti građani plaćati realno odvezenu količinu otpada", kazala je Švaljek.

Pročitajte više