Sve više Slavonaca traži pomoć zbog neimaštine

Ilustracija: Goran Šebelić/Cropix

ŠTO SU vremena teža, solidarnost među ljudima sve više raste. Veliki broj Slavonaca živi na krajnjoj granici rizika potonuća u siromaštvo, a oni se statistički ne ubrajaju u kategoriju siromašnih. Veliki problem su oni koji rade, a ne primaju plaću, potom oni koji primaju minimalnu plaću, ali i oni koji primaju prosječnu plaću, ali im ona nije dovoljna za pokriće osnovnih životnih potreba.

Da je situacija iz dana u dan sve teža potvrđuju u Caritasu gdje neprestano bilježe povećan broj pismenih i osobnih kontakata kojima se traži pomoć. Obitelj Miščević jedna je od mnogih obitelji koje su socijalno ugrožene. U njihovoj četveročlanoj obitelji nitko ne radi i svaka im je pomoć dobro došla: "Snalazimo se svakako. Što kažu, i rukama i vodama grebeš gdje možeš. Situacija je grozna".

Osječka udruga Rijeka ljubavi pomaže 239 socijalno ugroženih obitelji s ukupno 530 djece i 240 umirovljenika čija mirovina ne prelazi 1.000 kuna. Pomoć je svakodnevna i za ugrožene obitelji s većim brojem djece.

Na svu sreću Slavonci pokazuju solidarnost i spremnost na pružanje pomoću, kaže predsjednica udruge Štefica Čučak. "Vidjet će se sljedeći tjedan koliko se građani odriču, koliko ljudi pomažu, koliko su djeca u školama dala veliki doprinos", rekla je Čučak.

Iz Rijeke ljubavi pozivaju građane da i dalje pomažu jer, na žalost, mnogo je onih oko nas koji nemaju ni za minimalne životne potrebe, a svaka će im pomoć dobro doći.

Pročitajte više