Svi na more



ŠTO GOD se u domaćim medijima govorilo i pisalo o hrvatskoj obali, vojska vjernih stranih i domaćih turista iz godine u godinu uzbuđeno se vraća Jadranu i prepušta, kako bi ti rekli oni nemaštoviti među nama – čarima ljeta.

Opet doma

Ipak, u svojim opisima zaista ne moramo biti pretjerano poetični. Načelno ćemo se složit s uobičajenim konstrukcijama turističkih brošura kada spomenu "romantične morske uvale Istre", oduševljeno pišu o Hvaru kao "savršenom skladu povijesti, umjetnosti i prirodnih ljepota" ili šibenski dio Dalmacije nazovu "krunom Jadrana". Sve to stoji, Jadran je uistinu lijep,more je čisto, hrana je odlična, vina također, ali ništa od toga, koliko god savršeno bilo, ne može nadomjestiti onu "prvu reakciju".

Nema te brošure, fotografije i spota koji će uspješno "uhvatiti" onaj trenutak kada se nakon podužeg putovanja, utrnulih nogu, prignječenih sendviča, mlakih sokova i generalne nestrpljivosti, pred vama odjednom stvara impresivna slika naoko beskonačnog morskog plavetnila. Trenutak kada u zraku osjetite miris mora koji vas, poput nekog lika iz djela Marcela Prousta, iznova podsjeća zašto mu se vraćate. Ne morate biti poetični, ali ne možete biti ni ravnodušni jer sve pomalo podsjeća na povratak domu iz kojeg ste predugo izbivali.


Gastronomska avantura

A Jadran ima tu "moć". Od pješčanih, stjenovitih, šljunčanih i travnatih plaža Istre, preko srednjodalmatinskih ribarskih mjestašaca i skrovitih uvala, pa sve do predivnog juga gdje dubrovačke zidine i bajkovite stoljetne građevine privlače ne samo ljubitelje povijesti već odnedavno i ljubitelje kultne serije "Game of Thrones".  Recite što hoćete, ali naša obala ima mogućnost zadovoljiti prohtjeve svakog turista.

Dakako, stati na čistom moru i povijesnoj baštini velika je nepravda za hranu i vina koja su također neizostavni dio domaće ponude i nešto čime se definitivno izdvajamo u svijetu. Prisjetimo se samo svjetski poznatog kuhara Anthonyja Bourdaina koji je, nakon što je okusio bogatstva domaće kuhinje i ponude vinskih podruma, bez suzdržavanja konstatirao da je Hrvatska "sljedeća velika stvar". I ovdje se ne radi samo o klasičnom hrvatskom "svatko svojeg konja hvali" sindromu već nečem što je nemoguće osporiti. Gastronomska ponuda bez ikakve je sumnje nešto čime pariramo najboljima, a u prilog tome govore i priznanja domaćih vinara i nagrade na međunarodnim smotrama.

Eno-gastro vodiči sami su po sebi avantura zbog koje se isplati prijeći kompletnu hrvatsku obalu, zaviriti u svaku konobu i isprobati sve što se nudi.

Sve za svakog


A priča ovdje tek počinje jer tek dolazimo do otoka koji brojem i raznolikošću nemjerljivo obogaćuju turističku ponudu Hrvatske. I da, svaki otok u bilo kojem dijelu svijeta priča je za sebe, ali to nikako ne mijenja činjenicu da su naši otoci nešto što valja vidjeti, osjetiti i doživjeti.

Tim više jer se već ionako čista Hrvatska dodatno može pohvaliti svojim "ekstra čistim otocima" kao što su Mljet i Lastovo, a kako odoljeti tim malim oazama koji godišnji odmor pretvaraju ne samo u bijeg od svakodnevnih obaveza i stresa već i bijeg od smoga, buke i općenito nezdravog života velikih gradova. No, to je samo mali dio ponude. Nemoguće je ne spomenuti predivni Brač i njegovu nadaleko poznatu plažu Zlatni rat ili ultimativni centar događanja, Hvar - otok na kojem zabava ne prestaje. Naravno, Pag i Hvar privući će prvenstveno mlađu populaciju u potrazi za partijima, dok Vis i Šolta predstavljaju idealan bijeg za obitelji u potrazi za mirom i tišinom.

I što drugo dodati nego da "svi na more" u ovom slučaju doista ima težinu i smisao jer bez obzira na to kakvi su vaši prohtjevi - Hrvatska ima sve za svakog.  A i ne bi smjeli zaboraviti onu staru: "Kod kuće je ipak najbolje".

Pročitajte više