Svi su im okrenuli leđa: Sabor smijenio Šeksa i Kosor s potpredsjedničkih funkcija

HRVATSKI Sabor na današnjoj je sjednici s mjesta potpredsjednika smijenio Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa. Sabor je smjenu Vladimira Šeksa podupro sa 126 glasova za i 5 suzdržanih. Nitko se nije protivio. Za razrješenje Jadranke Kosor glasalo je 124 zastupnika, dok ih je 7 bilo suzdržanih. Željko Reiner i Tomislav Čuljak imenovani su novim potpredsjednicima Sabora.

Šeks do kraja uz Kosor: Žao mi je što njezini napori nisu prepoznati

Šeks se u svom govoru prvo zahvalio svim zastupnicima i zastupnicama koji su ga prvotno i jednoglasno postavili na mjesto potpredsjednika Sabora. Dodao je da je u Saboru od 1990. godine te kako je u 7 navrata u posljednje 22 godine izabran za zastupnika.

"U te 22 godine sudjelovao sam u donošenju ključnih strateških odluka za samostalnost Republike Hrvatske. U svojstvu zastupnika sudjelovao sam u donošenju svih bitnih odluka vezanih za hrvatsku državnost i stvaranje nezavisne države Hrvatske.

Odlučio sam se na neopozivu ostavku kada sam izgubio povjerenje predsjedništva svoje stranke HDZ-a. Njihovu sam odluku prihvatio jer držim da u demokraciji treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina, pa čak i one koje su nepravedne.

Zahvaljujem svim kolegama i kolegicama u HDZ-u koji su mi dali povjerenje 23. prosinca prošle godine, ali i onima koji mi sada uskraćuju to povjerenje. Želim onima koji će me zamijeniti na funkciji mnogo sreće u obnašanju dužnosti, a ja ću i dalje ustrajno i predano služiti svojoj stranci i Hrvatskom narodu.

Ja moram izraziti žaljenje što je predsjedništvo HDZ-a izglasalo nepovjerenje Jadranki Kosor, budući da smatram da je dala značajni doprinos na tri bitna fronta. Žao mi je što njezini napori nisu prepoznati", kazao je Vladimir Šeks.

Kosor do kraja uz Šeksa: Mnogo sam naučila od njega

Nakon Šeksa Saboru se obratila i Jadranka Kosor. I ona se prvo zahvalila svima koji su je prošle godine postavili na mjesto potpredsjednice, a posebno HDZ-u. Tvrdi da zastupnici koji su joj 23. prosinca dali svoje povjerenje nisu pogriješili.Posebno se zahvalila prethodno smijenjenom Vladimiru Šeksu, jer je od njega, kako kaže, mnogo toga naučila.


"Mislim da sam svoj posao uvijek radila savjesno i da sam uvijek zastupala interese svoje stranke, ali i cijele Hrvatske. Kao predsjednica Vlade i HDZ-a radila sam u najtežim vremenima, kada smo se suočavali s ogromnom krizom i dala sam svoj doprinos u borbi s korupcijom i organiziranom kriminalu i na to sam najviše ponosna.

Sve što sam radila bilo je u interesu Hrvatske. Bila mi je čast dijeliti ove klupe s utemeljiteljem HDZ-a Vladimirom Šeksom. Zahvaljujem mu što je pokazao da se u politici može ostati dosljednim. Mnogi su govorili da će me ostaviti na prvom zavoju, što se nije dogodilo i ja mu na tome zahvaljujem.

Biti zastupnica jest ogromna čast, koja se ukazuje rijetkima. Ja ću vjerno i odano i dalje služiti Hrvatskoj", zaključila je Kosor.

Karamarko: Gospoda su si dopustila da ponove monologe

Jadranka Kosor i Vladimir Šeks više nisu potpredsjednici Sabora. Zahvalili su se kolegama iz kluba koji su im u prosincu dali povjerenje za te funkcije, a danas su glasovali protiv njih, neke je, kako je rekla Kosor, ona sama dovela u stranku i stavila na liste za Sabor.

Šef stranke, Tomislav Karamarko osvrnuo se na njihove govore rekavši da to nije dobro za stranku jer je to bio unutarstranački problem na kojem se razgovaralo na klubu.


"Tako da smo ponavljali klub ovdje na plenarnoj sjednici, ne bi bilo dobro, ali evo gospoda su sebi dopustila da ponove svoje monologe i dobro, to je i legitimno", rekao je Karamarko.

Šprem: O tome gdje će sada boraviti Kosor i Šprem, odlučuje predsjedništvo

Nakon što su Jadranka Kosor i Vladimir Šeks smijenjeni, ostaje problem, gdje ih smjestiti, s obzirom da na Markovom trgu nema više slobodnih ureda, nego samo u Demetrovoj ulici. Predsjednik Sabora Boris Šprem rekao je da o tome odlučuje predsjedništvo. Još se ne zna hoće li u ovom slučaju napraviti iznimku.

"Radi se o bivšem predsjedniku Sabora i bivšoj premijerki i postoje neke obaveze koje iz toga proizlaze. Ja sam kao predsjednik Sabora dobio neke papire u kojima se traži da se Kosor pojavi na jednom sastanku, čini mi se u Poljskoj, kao bivša premijerka, to će razmotriti predsjedništvo", rekao je Šprem koji se osvrnuo na najavu HDZ-a da će sada biti prava oporbena stranka nakon što su se proteklih 6 mjeseci bavili sami sobom.

"Ja osobno osjećam problem kada oporba nije aktivna i ja sam kao predsjednik Sabora imao taj problem i sada kada vi kažete da će biti više aktivnosti od strane oporbe, dakle, mislili ste prije svega, na HDZ, ja se tome radujem jer to znači da će Parlament bolje raditi", istaknuo je Šprem.

Pročitajte više