"Svijet je o njoj mogao slušati kao o britanskoj kraljici, ali ne, slušat će kako je u Srbiji umrla u bijedi"

Foto: FAH

SMRTJovanke Broz, najpoznatije udovice bivše Jugoslavije, kraljice Balkana, kako je mnogi nazivaju, glasno je odjeknula ne samo u regiji, već i diljem svijeta.

> Umrla je Jovanka Broz

> Kako je živjela najpoznatija udovica bivše Jugoslavije: Pogledajte dokumentarni film o Jovanki Broz

> Brak Jovanke i Tita bio je sve samo ne skladan, a upropastila ga je njena ljubomora

> Dačić: Povijesna nepravda prema Jovanki počela se ispravljati tek pred kraj njenog života


Jovanka Broz rođena je 7. prosinca 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Josipa Broza Tita s kojim je živjela do njegove smrti 1980. 89-godišnja Jovanka od Titove smrti živjela je vrlo povučeno i poprilično skromno u beogradskom naselju Dedinje. Nakon Titove smrti njezina je imovina nacionalizirana, a ona je stavljena u kućni pritvor. Rijetko je istupala u javnosti.

Sa 17. godina pristupila je Savezu komunističke omladine Jugoslavije, a tijekom Drugog svjetskog rata ranjena je u nogu. U 21. godini nagrađena je s dvije medalje Ordena za hrabrost, a Josipa Broza Tita upoznala je prilikom desanta na Drvar 1944. godine.

Jovanka je u jednom intervjuu za Slobodnu Bosnu kazala kako su se Tito i ona zbližili u vrijeme prve operacije bruha kojoj je bio podvrgnut 1947. godine. Operacija nije išla kako je trebala te je stanje bilo ozbiljno, a Jovanka je cijelo vrijeme bila uz njega. Kada se oporavljao čitala mu je pjesme, a neke je i recitirala jer ih je znala napamet. Kazala je kako im razlika od 32 godine nikada nije smetala.

Bez osobne iskaznice i putovnice

Iako je cijelo vrijeme živjela u kući na Bulevaru mira gdje je bila u kućnom pritvoru, ona je od 1980. godine živjela bez osnovnih građanskih prava jer nije imala osobnu iskaznicu i putovnicu. Dobila ih je tek nakon 30 godina.

Odbijala je ići na Titov grob zbog osoba koje su tražile da potpiše papire prema kojima bi se sva imovina pripisala državi. Automobil nije imala što joj je bio problem, a rođake nije htjela moliti da ju voze na groblje jer bi to sve trebala prijaviti. Kazala je kako su je odmah nakon Titove smrti izbacili iz stana u Užičkoj 15 u spavačici te joj nisu dali da uzme bilo kakvu zajedničku fotografiju kao uspomenu.

Nakon što se 2009. godine saznalo u kakvim uvjetima živi ponovno je došla u pažnju javnosti. Početkom svibnja 2009. godine Rasim Ljajić i Ivica Dačić, kao prvi ministri koji su se odvažili na taj korak, posjetili su Jovanku. Kad su uvidjeli u kakvim uvjetima živi su obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se njena situacija poboljša. U srpnju iste godine Ivica Dačić donio joj je putovnicu i osobnu iskaznicu.

Ni težak život je nije slomio

Kakva je žena Jovanka Broz bila i koliko je nije slomio težak život za Blic je ispričala Slobodanka Hinić, njezina rođakinja i dugogodišnja prijateljica, jer joj se Titova udovica često povjeravala.

"Ako se ne čujemo telefonom 10 dana, već se zabrinem. Znam sve o tome kako je živjela i kroz što je prolazila. Nagovarala sam je da izađe u javnost, ali nije pristajala. Jedino je za Žarka Jokanovića osjetila da može imati povjerenja u njega", priča Slobodanka Hinić.

"Polomila sam kuk 2004. i ležala u bolnici. Uvečer, oko pola jedanaest, stiže mi prelijep buket cvijeća i divna belgijska bombonijera, od Jovanke. Tako je počelo naše intenzivno druženje", kaže Slobodanka. O rodbinskim vezama s Titovom udovicom kaže da su rod preko muževe linije.

Kraj jedne ere

Smrt Jovanke Broz u svijetu komentiraju uz rečenicu "Kraj jedne ere".

Svjetski mediji opisuju Jovanku kao prvu damu Jugoslavije koja je uvijek bila uz Josipa Broza Tita, ali posebno se osvrću na njezin život nakon Titove smrti, naglašavajući kako je njegova udovica ostala "zaboravljena" nakon što je rat razorio Jugoslaviju.

"Kraj jedne ere u Srbiji. Jovanka Broz, udovica bivšeg predsjednika Jugoslavije Tita, preminula je danas ujutro", piše na Twitteru BBC, dok Al Jazeera Jovanku naziva posljednjim simbolom SFRJ. A vijest o smrti Titove udovice posebno je snažno odjeknula u Srbiji. Na Twitteru, Facebooku i portalima građani komentiraju smrt nekadašnje prve dame Jugoslavije.


"Umrla je Jovanka Broz. Svijet je o njoj mogao slušati kao o britanskoj kraljici, ali ne, slušat će kako je u Srbiji umrla u bijedi...", napisao je na Twitteru Saša Pavlović.

"O pokojniku uvijek sve najbolje! Neka počiva u miru, odmorila je dušu namučenu.

"Neka joj je laka zemlja... Veliki borac! Žena za poštovanje.

"Veliki čovjek, velika žena, da imamo više takvih gdje bi nam kraj bio!", samo su neki od komentara na srpskim portalima

"Povijesna nepravda prema Jovanki počela se ispravljati tek pred kraj njenog života"

Srpski premijer Ivica Dačić poslao je telegram s izrazima najdubljeg saučešća obitelji Jovanke Broz. Dačić ističe kako s "njenom smrću odlazi jedan od posljednjih najpouzdanijih svjedoka povijesti naše nekadašnje države, koja je pritom platila tu činjenicu", prenosi Tanjug.

"Na žalost, povijesna nepravda prema njoj počela se ispravljati tek pred kraj njenog života. Vlada Republike Srbije smatra da bi Jovanka Broz trebala biti sahranjena pored svog supruga Josipa Broza Tita i u tom smislu će donijeti odgovarajuće odluke", stoji u telegramu.

 

Pročitajte više