Svjetsko gospodarstvo usporava, MMF prognozira: Ovo bi mogao biti najsporiji rast od 2009.

Ilustracija: Shutterstock

MEĐUNARODNI monetarni fond smanjio je prognoze globalnog gospodarskog rasta uslijed pada cijena sirovina i nesigurnosti na financijskim tržištima.

MMF je smanjio prognoze globalnog gospodarskog rasta za 0,2 posto, odnosno na 3,1 posto, u odnosnu na ljetnu prognozu, kada su procjenjivali da će svjetsko gospodarstvo rasti za 3,3 posto. Kako naglašavaju, rast od 3,1 posto bio bi najsporiji od recesijske 2009. godine.

Glavni ekonomist MMF-a Maurice Obstfeld rekao je novinarima postoji sve veći rizik od negativnog trenda, ali i da ne postoji strah od globalne recesije, prenosi agencija Beta.

Kina u problemima


Padom cijena sirovina najviše su pogođeni Brazil, za koji se predviđa smanjenje od tri posto, i Rusiju, za koju se predviđa pad od 3,8 posto. Smanjenje cijena energenata je pogodilo i Kanadu, kojoj MMF predviđa rast od 1,5 posto.

U problemima je i kinesko gospodarstvo, koje usporava već četvrtu godinu za redom. Usporavanje rasta u Kini smanjilo je potražnju za sirovinama iz zemalja u razvoju, što je oborilo i cijene nafte, bakra i drugih materijala.

Japansko gospodarstvo će ove godine imati rast od 0,6 posto, što je također lošije od ranije prognoze rasta od 0,8 posto.

Pročitajte više