THE ECONOMIST Bolesna Hrvatska: Veliki nered

Screenshot: The Economist

UGLEDNI britanski tjednik The Economist u svojoj je najnovijoj analizi stanja u Lijepoj našoj Hrvatsku prozvao bolesnom zemljom u kojoj vlada veliki nered.

Osvrćući se na nedavno održani međunarodni summit u prekrasnom Dubrovniku, kojem su prisustvovali mnogi politički čelnici i uglednici iz cijelog svijeta, u tekstu naslova "Bolesna Hrvatska: Veliki nered" The Economist navodi kako je Hrvatska nova zemlja EU u teškoj gospodarskoj situaciji.

Nitko ne provodi nužne reforme

"Iako je iznimno popularna turistička destinacija, Hrvatska nije dobro. Gospodarstvo je već šestu godinu zaredom u recesiji. Kad je Vlada Zorana Milanovića preuzimala vlast u prosincu 2011. godine obećavali su bolne, ali nužne reforme. Od tad je malo toga poduzeto. Ulazak Hrvatske u EU prije godinu dana, iako se tome nadalo, nije bio odskočna daska, djelomično zato jer reforme koje Hrvatska treba provesti nisu bile na listi uvjeta za članstvo u EU", piše The Economist.

U tekstu se ističe kako još od ratnih devedesetih ni jedna hrvatska Vlada nije uspjela riješiti problem ogromne birokracije, glomaznog državnog odnosno javnog sektora te prevelikog broja jedinica lokalne samouprave. "Usprkos minornim promjenama, ni jedna Vlada, uključujući sadašnju, nije imala volje slomiti snažne interesne grupe, poput sindikata, koje se odupiru bilo kakvoj promijeni", piše The Economist, kao primjer navodeći najnoviji slučaj s outsourcingom, od kojeg se pod pritiskom odustalo.


Također, upozorava se na goruće probleme Hrvatske - stagnaciju gospodarstva čiji se oporavak ne nazire, ogromnu birokraciju koja dodatno otežava oporavak, problem s likvidnošću... Ne čudi ih stoga što sve više mladih i obrazovanih napušta Hrvatsku.

Milanovićeva glupost daleko se čuje

Omiljenim novinama premijera Zorana Milanovića (kako se sam voli hvaliti) nije promakla ni njegova neviđena glupost i manjak suosjećajnosti kad je riječ o poplavama koje su pogodile Slavoniju: "Zoran Milanović uživa reputaciju inteligentne osobe, ali ne i vještog političara i komunikatora. Suosjećao je sa žrtvama svibanjskih poplava tako što im je ispričao da je i njemu jednom u stanu pukla cijev".

Kratko su spomenuli i sukob Milanovića s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem koji je nakon smjene prozvao premijera za lijenost, nepotizam i vođenje države iz restorana, a nisu propustili spomenuti i još jednu bivšu ministricu u Milanovićevoj Vladi, Mirelu Holy, čija nova stranka ORaH ima sve veću popularnost.

"Ipak, u očima birača sve strane su zaražen korupcijom i većina njih se zasitila političke elite koja ne želi ili nije u stanju izvući njihovu zemlju iz nereda u kojem se nalazi", zaključuje The Economist.

Pročitajte više