TIME o ulasku Hrvatske u EU: To je znak da je zemlja izašla iz sjene rata na Balkanu

Foto: Shutterstock

AMERIČKI magazin Time posvetio je članak ulasku Hrvatske u Europsku uniju i pritom upitao treba li se Europa uopće širiti? U tekstu pišu kako je Hrvatska ušla u EU "nakon gotovo osam godina pregovora i nakon dva desetljeća od samostalnosti koju je stekla nakon krvavog rata".

Pišu kako je članstvo znak da je zemlja izašla iz sjene koju je na nju bacio rat na Balkanu.

"Tijekom borbe za nezavisnost, u kojoj je poginulo oko 20.000 ljudi, Hrvatske snage su ubile na stotine srpskih građana i otjerali više od 200.000 njih iz zemlje, nakon čega su stekli neovisnost kao država koja se u cijelosti sastoji od Hrvata", stoji u članku.

Pišu i o početnom neslaganju sa sudom u Haggu kad Hrvatska nije htjela izručiti generala za koje se sumnjalo da su počinili ratne zločine. Pišu i o tome kako vlade Srbije i Hrvatske rade na pomirenju. Kao primjer uzimaju dolazak Borisa Tadića 2011. godine u Vukovar gdje se ispričao za ubijanje Hrvata.

Velika nezaposlenost i gospodarstvo u recesiji

U drugom dijelu članka govori se o počecima pregovora i tadašnjem stanju u EU kad nije bilo krize.

"Puno Hrvata je od tad prosvjedovalo zbog ulaska u EU, zbog straha da će mala zemlja kao Hrvatska biti uvučena u dužničku krizu Eurozone", stoji u članku.

Hrvatski političari nadaju se da će članstvo donijeti podstrek za gospodarstvo koje se već petu godinu nalazi u recesiji. Napominju kako je nezaposlenosti 21 posto što je skoro dvostruko više nego u EU. Hrvati se nadaju da će dobiti pristup do 15 milijardi eura strane pomoći iz EU, a članstvo će otvoriti vrata stranom ulaganju i turistima.

Pročitajte više