Tajlandska vlada pristala na izbore 20. lipnja

Foto: Guliver Image / Getty Images

TAJLANDSKO izborno povjerenstvo i prijelazna vlada dogovorili su se da se opći izbori održe 20. lipnja, nakon nekoliko mjeseci političkih nemira i nestabilnosti.

Predsjednik izbornog povjerenstva objavio je datum izbora nakon sastanka s članovima prijelazne vlade premijerke Yingluck Shinawatre, prenose lokalni mediji.

Datum održavanja izbora mora potvrditi kralj Bhumibol Adulyadej koji je ujedno šef države.

Rezultate posljednjih općih izbora održanih 2. veljače poništio je prošloga mjeseca ustavni sud uz obrazloženje da glasovanje nije na cijelom teritoriju održano na isti dan. Glasovanje su u nekim dijelovima zemlje omeli i protuvladini prosvjedi, a u 28 izbornih jedinica uopće nije bilo kandidata jer ih stranke nisu mogle registrirati.

Postoji bojazan da će se i novi izbori teško održati ili će posve propasti zbog sudskih sporova koji dovode u pitanje postojanje privremene vlade.

Ustavni sud uskoro bi trebao presuditi je li aktualna premijerka zloporabila vlast kada je 2011. premjestila jednog visokog državnog dužnosnika i tako omogućila napredovanje svog rođaka. Upravni sud je u ožujku donio odluku po kojemu je premještaj bio nezakonit.

Bude li proglašena krivom, premijerka će morati odstupiti, a moguće i cijela vlada što bi stvorilo političku prazninu zbog koje bi se izbori mogli odgoditi.

Mala je vjerojatnost da će nove izbore prihvatiti prosvjednici koji traže da se prije izbora provedu političke reforme.

Pročitajte više