Talibani ubili devet stranih alpinista i Pakistanca u pakistanskom dijelu Himalaje

Ilustracija: Google Maps

DEVET stranih alpinista u pratnji pakistanskog vodiča koji su bili u obilasku pakistanskog dijela Himalaje ubijeno je u oružanom napadu. U napadu je ubijen još jedan Pakistanac.

Napad se dogodio u kampu na planini Nanga Parbat, devetom najvišem vrhu na svijetu, pri čemu je poginulo pet Ukrajinaca, troje Kineza, jedan Rus i jedan Pakistanac, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Pakistana. Napadači su se preobukli u policajce, a jedan Kinez, koji je ranjen, uspio se spasiti tijekom napada.

BBC javlja da je oko 20 napadača sinoć u 22,45 sata po lokalnom vremenu upalo bazni kamp u podnožju osamtisućnjaka. Ubrzo su odvojili lokalno pakistansko osoblje od stranaca te im rekli da ne smiju pozvati pomoć do jutra. Strance su ubili te im uzeli novac i putovnice.

Odgovornost za napad preuzeo je talibanski ogranak u Pakistanu, uz objašnjenje da je napad "osveta za ubojstvo njihovog čelnika Valiura Rahmana u zračnom napadu 29. svibnja". Najavili su da su formirali novi ogranak koji će napadati strance iz osvete za napade iz američkih bespilotnih letjelica.

Pročitajte više