Talijanski diplomat pjevao u naci-rock grupi i dizao desnicu na fašistički pozdrav

TALIJANSKI generalni konzul u japanskoj Osaki pozvan vraćen je u Rim zato što je kao pjevač naci-rock grupe širio ekstremističke stavove.

45-godišnji Mario Vattani uhvaćen je na snimci sa svibanjskog rimskog koncerta kako se klanja crnoj zastavi te diže desnu ruku u fašistički pozdrav. Njegova rock grupa, Soto Fascia Semplice, je svirala na koncertu koju je organizirala talijanska desničarska organizacija Casa Pound, piše ANSA.

U prosincu je drugi član te grupe ubio dva ulična prodavača iz Senegala u Firenci te je potom počinio samoubojstvo. Krajem prosinca je talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi Vattanija prijavio disciplinskoj komisiji. "Mi se sramimo, a tako bi se trebao osjećati i mladi Vattani. On je predstavljao Talijane, a ne svoje osobne stavove", kazao je zamjenik ministra Steffan De Mistura te dodao kako je situacija ozbiljna i da moraju brzo djelovati.

Vattani dolazi iz obitelji talijanskih diplomata. Njegov otac Umberto je bio talijanski veleposlanik u Belgiji i Njemačkoj te glavni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova. Vattani je osnovao rock grupu 1996. godine. 1989. godine je optužen pa oslobođen zbog premlaćivanja dvojice mladih ljevičara u Rimu.

Pročitajte više