Tedeschi Slovencima: Vlada mog prijatelja zakasnila je i napravila premalo, s Agrokorom odlično surađujem

Foto: Press, Hina

EMIL TEDESCHI u intervjuu tjedna na slovenskom portalu Siol.net govorio je o poslovnim potezima, hrvatskom premijeru, politici, sportu, privatizaciji....

O privatizaciji i politici

"Politika u razvoju moje tvrtke nikad nije igrala aktivnu ulogu, što ne mogu tvrditi za druge tvrtke u regiji. I više puta se upozoravalo na nepravilnosti u privatizaciji u Hrvatskoj, no to ne znači da je svatko tko je sudjelovao u privatizaciji radio netransparentno. Državne tvrtke nikad nisu bile niti naši ključni kupci niti dobavljači. Državu prihvaćamo kao regulatora, i nismo nikad došli u sukob s njom jer poslujemo transparentno i pošteno."

O prijateljstvu s Milanovićem

"Istina je da smo ista generacija, znamo se dugi niz godina, išli smo zajedno u srednju školu i na fakultet. Nije tajna da smo prijatelji, a prijateljstvo s premijerom ponekad može biti problem. Mediji su često pisali o našem prijateljstvu, a ja sam i prije kao i danas komentirao rad vlade i drugih državnih institucija. I prije nego je Milanović postao premijer sam govorio da će zemlja biti preuzeta u vrlo nezahvalnom vremenu. Hrvatska se suočila s ozbiljnom ekonomskom krizom, katastrofalnim stanjem javnih financija i alarmantnom razinom korupcije i kriminala. Ova Vlada je napravila neke stvari u posljednje tri godine, ali to je sve premalo. Zakasnila je već u prvoj godini vladavine, kada je bilo najlakše nešto promijeniti.

Činjenica je da Milanovićeva vlada postavila određene standarde rada kao transparentnost, nultu toleranciju na kriminal koja za Hrvatsku predstavljaju veliki uspjeh. No, još uvijek su tu ostali problemi zapošljavanja pojedinaca u javnim poduzećima i lokalnim zajednicama po stranačkoj pripadnosti a ne znanju. Vlada se također premalo posvetila provlačenju investitora u zemlju. Sam zakon o investicijama nije dovoljan. Ali čeka nas zanimljiva godina, predizborna, građani žive loše, mnogi na egzistencijalnom rubu... a vlada im olakšava donošenjem socijalnih mjera i jeftinijom strujom... Kad god sam s Milanovićem govorim mu isto. Svjestan sam da govorim kao predsjednik Uprave Atlantic Grupe, koja je u nekim aspektima slična vođenju države, dok u drugim sasvim različita. Prijateljstvo s Milanovićem nije se promijenilo zbog mojih kritika vlasti."

O Todoriću

"Povećali smo prodaju. Atlantic Grupa i Agrokor već više od 20 godina surađuju, a u proteklom razdoblju smo bili Agrokoru jedan od najvećih dobavljača. Također, Agrokor je naš najveći kupac. A kupnjom Mercatora, naša dva najveća kupca su se spojila. Rezultat je veliki prostor za nas koji u matematičkim mjerilima ne bi bio da je 50+50= 100, već 130! S Agrokorom smo zaključili takav ugovor da smo vrlo dobro iskoristili ovaj novi prostor. Jako sam zadovoljan sa suradnjom, vjerujem da bi moje kolege iz Agrokora rekle istu stvar"

Pročitajte više