Tko će zaštititi domaće proizvođače iz prehrambene i duhanske industrije kad uđemo u EU?

NAJZNAČAJNIJI proizvođači i izvoznici s područja prehrambene i duhanske industrije sastali su se u koprivničkoj Podravci s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom.

Zatražili su zaštitu hrvatskih interesa koji će nakon pristupa Hrvatske Europskoj Uniji biti ugroženi kada je riječ o trgovinskim odnosima sa zemljama članicama CEFTA-e. Potpredsjednika Mimicu ispred Podravke su dočekali radnici Bilokalnik Drva koji tri mjeseca nisu dobili plaću.

Izvoznici moraju napustiti preferencijalni način izvoza u zemlje CEFTA-e

Pristupom Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja iduće godine hrvatski izvoznici iz sektora prehrambene i duhanske industrije morat će napustiti preferencijalni način izvoza u zemlje CEFTA-e. Riječ je uglavnom o zemljama iz našeg okruženja koje su tradicionalno značajni hrvatski trgovinski partneri, a s kojima će trgovinski režim u ime Hrvatske u budućnosti dogovarati Europska komisija.

"Hrvatski je, pak, interes da u novom europskom trgovinskom režimu sa svakom od tih zemalja bude ugrađena razina bescarinskog trgovinskog izvoznog ulaza koji je Hrvatska postigla sa zemljama CEFTA-e, a osim Hrvatske, koristit će ga i druge zemlje Europske unije", rekao je to nakon koprivničkog sastanka potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Istaknuvši da je riječ o normalnoj proceduri u Europskoj uniji, a ne trgovinskom ratu, Mimica je ujedno komentirao i nedavne službene izjave iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Upitna isplativost trgovine na teritoriju BiH

"Ovo nije stvar bilateralnih odnosa između Hrvatske i BiH, Srbije ili Makedonije, nego se radi o tome da Europska unija preuzima na sebe dogovore, pregovore o hrvatskim izvoznim interesima kao izvoznim interesima buduće članice Europske unije. Očekujemo razumijevanje, očekujemo da se ovaj pristup prihvati i kod svake od ovih zemalja članica CEFTA-e kada budu pregovarali s Europskom komisijom", rekao je Mimica.

"Ne uspije li se dogovoriti povoljnije uvjete trgovinskog režima europske Hrvatske s partnerima iz CEFTA-e, Podravkini će proizvodi biti znatno nedostupniji, osobito mesnih prerađevina, što bi dovelo u pitanje isplativost trgovine na bosansko-hercegovačkom području", rekao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Povećanje carina ići će na teret Podravke

"To bi značilo da bi trebalo ili izmjestiti dio proizvodnje na područje trećih zemalja, što znači da bi imali višak kapaciteta i višak ljudi ovdje u Hrvatskoj ili s druge strane prestati prodavati, što je ista posljedica", rekao je Mršić koji je dodao kako bi se nepovoljniji carinski režim svakako odrazio na cijene naših proizvoda u trećim zemljama.

"Mi smo procijenili u svim našim analizama da povećanje carina i nekih drugih davanja ne možemo preliti na potrošače tih zemalja, što znači da bi to išlo na teret Podravke", kaže Mršić koji se nada da će i Europska komisija, nakon hrvatske vlade, u pregovorima sa zemljama CEFT-a braniti interese europske prehrambene industrije, koje će za nešto više od godinu dana sastavni dio biti i hrvatska prehrambena industrija.

Još jedan stečaj koji će završiti likvidacijom?

Potpredsjednika Mimicu ispred Podravke su dočekali radnici Bilokalnik Drva. Izvijestili su ga da će - ne dobiju li do svibnja tri zaostale plaće, pokrenuti akcije širokog spektra pred svim profitabilnim centrima u vlasništvu Nexe grupe. Vlasnika i predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Ivana Ergovića prijavit će Međunarodnoj organizaciji rada u Ženevi.

Boje se da će stečaj najvjerojatnije završiti likvidacijom tvrtke u kojoj su zaposleni a upozorili su i da je Nexe grupa dobila 10 milijuna kuna poljoprivrednih poticaja iako je Ergović priznao da ne plaća poreze i doprinose. Stoga su potpredsjednika Mimicu zamolili da o tome izvijesti premijera i predsjednika Republike. Izrazivši razumijevanje za njihovu situaciju, Mimica je rekao, da je interes vlade nastavak proizvodnje u Bilokalnik Drvu.

"Razgovarat ću naravno i s predsjednikom Vlade, razgovarat ćemo i sa svima onima koji mogu utjecati na to da se ne događa više da morate dolaziti ovdje ili na ulicu ili bilo gdje drugdje osim na svoja radna mjesta", poručio je Mimica radnicima.

Pročitajte više