To je Hrvatska ispregovarala s EU: Medicinskim sestrama vani se ne priznaje status!

Foto:

MEDICINSKE sestre iz Hrvatske sa završenom srednjom stručnom spremom prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju u inozemstvu su imale priznat status medicinskih sestara. Međutim, Hrvatska im je u pregovorima s EU to onemogućila. Donesena je Direktiva 2005/36 po kojoj im se ne priznaje status medicinskih sestara stoga im Hrvatska komora medicinskih sestara ne izdaje potvrdu da su kvalificirane za rad kao medicinske sestre pa vani rade kao njegovateljice.

> Hrvatska sprječava sestre da odu u inozemstvo: Tu radile 20 godina, a vani mogu samo prati guzice

Potaknut člankom kojeg smo već objavili na Indexu o toj temi javio nam se Zagrepčanin Denis V. koji zajedno sa suprugom Marijanom posljednjih 20 godina živi i radi u Velikoj Britaniji.

Njegova supruga završila je srednju medicinsku školu u Hrvatskoj 1994. godine. Ovdje nije kaže ni odradila staž, već su odmah otišli za VB. Ondje su joj 1996. priznali školu, odradila je svega 6 mjeseci prilagođavanja (staž koji je bio plaćen) te je po završetku istog dobila punopravnu registraciju kao medicinska sestra (ne kao njegovateljica). Sada je glavna sestra ortopedije u jednoj velikoj bolnici.

Britanska bolnica ih priznaje, ali ne i Hrvatska komora medicinskih sestara

"Kad neki kažu da se sa četverogodišnjom školom može biti samo njegovateljica svugdje u svijetu, to su nebuloze. Moja supruga je zaposlila u svojoj bolnici više sestara sa četverogodišnjom školom. A njegovatelj može biti bilo tko, bez ikakve škole. Moj prijatelj je je u istoj bolnici njegovatelj, a ima školu kuhara iz Slovenije.

U bolnicu moje supruge svakodnevno dolaze sestre iz Portugala, Španjolske itd. samo sa četverogodišnjim školama.

Upravo smo u procesu zapošljavanja dvije medicinske sestre iz Hrvatske, dobile su posao u bolnici, ishodovale radnu dozvolu (purple certificate) i već su počele raditi. Zasad rade samo kao njegovateljice jer čekaju da se Hrvatska svevišnja komora odluči odgovoriti na upite Britanske komore, koja im je željna dati punopravni status, ali od Hrvatske komore dobiti i potvrdu da su dobili email je previše za očekivati", kazao je Denis V. za Index.

Dodaje kako je bolnica u Velikoj Britaniji pregledala transkripte škole, odradile su dodaje, intervju i bolnica je itekako željna da te dvije medicinske sestre rade kao medicinske sestre na osnovu već pokazanog i dokazanog iskustva. Na kraju krajeva, ističe, medicinske sestre su bile do sada i u Hrvatskoj.

"Hrvatska je planeta za sebe"

"S jedne strane, mi se ne možemo načuditi kako je prije 18 godina završena četverogodišnja medicinska škola, bez odrađenog staža bila dovoljna da se u roku od 6 mjeseci u UK postane punopravna medicinska sestra, a danas su čak i sa višegodišnjim iskustvom tretirane kao njegovateljice. Ponavljam, u UK moj prijatelj je njegovatelj u bolnici sa kuharskom školom iz Slovenije. No, s druge strane, ne bi li bilo veće čudo kad takvih apsurdistanskih svari u Hrvatskoj ne bi bilo? Hrvatska je planeta za sebe", rekao je Denis V.

Napomenuo je kako ove dvije sestre koje britanska bolnica imaju srednju stručnu spremu. Jedna je godinama radila kao vojna medicinska sestra, a druga je radila i u bolnici i kao sestra kod doktora opće prakse.

Istaknuo je kako dotična britanska bolnica njih itekako priznaje na osnovu njihovog iskustva i dokazivanja na intervjuima i želi im priznati status medicinske sestre i unaprijed su im već dale posao, očekivajući pozitivan ishod od Britanske i Hrvatske komore koje imaju za odraditi svoj dio posla.

Obje dodaje, čekaju potvrdu iz Britanske komore koja pak čeka već nekoliko mjeseci bilo kakve odgovore iz Hrvatske komore.

Iz Španjolske i Portugala se priznaju medicinske sestre sa SSS

"Zanimljivo je koliko je samo u zadnjih mjeseci u bolnicu gdje mi supruga radi došlo medicinskih sestara iz Portugala, Španjolske. To su mlade cure s jedva nešto iskustva, nikakvi fakulteti u pitanju nisu kao niti prvostupništvo", rekao je Denis V.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec rekla je za Index kako oni ne mogu kršiti hrvatske i EU propise i izdavati istu potvrdu medicinskim sestrama i tehničarima kao prvostupnicima.

Dodala je kako moraju poštivati Direktivu 2005/36 u čijem Anexu 5 medicinska sestra - medicinski tehničar nisu navedeni automatskom međusobnom priznavanju kvalifikacije sukladno Članku 31. Direktive 2005/36 u zemljama članicama EU.

Denis V. pak dodaje kako u dotičnom Anexu 5 između ostalog stoji kakvu edukaciju moraju imati medicinske sestre odgovorne za opću njegu.

"Svaka medicinska sestra srednje stručne spreme u Hrvatskoj je ovo sve prošla u svojoj edukaciji. To je recimo moja supruga dokazala Britanskoj komori direktno, dok još posredništvo Hrvatske komore nije bilo potrebno. Izgleda da otkad je posredništvo Hrvatske komore medicinskih sestara potrebno tu dolazi do zastoja progresu", zaključio je Denis V.

Pročitajte više