Todorić ne odustaje, želi ozakoniti spajanje Tiska i iNovina!

Foto:tisak.hr

U AGENCIJI za zaštitu tržišnog natjecanja ovih dana započinje druga faza ocijenjivanja spajanja kioska Tiska u vlasništvu Todorića i iNovina u vlasništvu Adris grupe. Prva faza nije prošla najidealnije za Todorića i Antu Vlahovića jer je Agencija je zaključila da bi provedba koncentracije mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje. Kako piše politički magazin Objektiv u drugoj fazi provodi se dubinska pravna i ekonomska analiza učinaka provedbe koncentracije na tržišno natjecanje, te se zaključuje da su Todorić i Vlahović možda izgubili bitku, ali još uvijek mogu dobiti rat. 
 
"U drugoj fazi ocjene koncentracije predviđeno je i usmeno saslušanje stranaka koje se ocjenjuju, pa ne sumnjamo da će Todorić i Vlahović kada uzmemo u obzir važnost ove transakcije za njihovo poslovanje, pokušati sve učiniti kako bi spojili dva poduzeća i smanjili troškove. Najveći adut im je jasno Davorin Spevec, muž Olgice Spevec, koji radi upravo u Todorićevom Agrokoru i kao takav je predmet možebitnog sukoba interesa", piše Objektiv u svom novom broju. 
 
U članku se upozorava kako zapravo dva najveća igrača na području kioska žele ostvariti kartel, a i do sada su se ponašali poprilično netržišno.
 
"U normalnim tržišnim okolnostima Tisak i iNovine bili bi najveći konkurenti. Međutim, kako je u Hrvatskoj sve izokrenuto na glavu, tako su se ove dvije tvrtke zapravo ponašale na sestrinski način. 
Praktički nijedan potez nije napravila jedna, a da njen primjer nije odmah slijedila i druga kompanija", tvrdi se u članku. 
 
Isto tako  Tisak ima godišnji prihod veći od tri milijarde kuna. Prošle godine ostvario je dobit od 18 milijuna kuna. Prihod iNovina, nekadašnjeg  Duhana, procjena je, kreće se oko 600 milijuna kuna. Zajedno će, dakle, imati, vrlo  respektabilnih 500 milijuna eura godišnje gotovine što će im, uz najavljeno kresanje troškova, pomoći u daljnjem povećavanju dobiti unatoč padu prodaje duhana i prepaid bonova, na koji se stalno žale. 
 
Sudeći prema svemu ovome Olgica Spevec nalazi se u vrlo delikatnoj poziciji. Todoriću je ovo spajanje bitno, jer da nije ne bi ni krenuo, a Spevec jako dobro zna da bi ova transakcija narušila tržišno natjecanje. 
 
"Ako je dopusti, Mladen Bajić bi joj u svakom trenutku mogao pokucati na vrata i kazneno je goniti. Zaštitnik s druge strane je veliki i moćni Ivica Todorić, ali to se mislilo i za Sanadera pa se situacija najednom okrene. Zato bi Olgica Spevec mogla ostatak života spavati s košmarnim snovima. Vrlo brzo ćemo vidjeti njenu odluku. Prema informacija s kojima raspolaže Objektiv, glavni državni odvjetnik je itekako zainteresiran za ovu transakciju i budno promatra što se s njom događa", zaključuje se na kraju. 

/

Pročitajte više