Tomašić pisala povjerenici Reding: "Dopustite građanima da neodgovornost Vlade kazne na izborima"

Foto: Robert Fajt/Cropix

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je pismeni upit povjerenici Viviane Reding oko sankcija Hrvatskoj zbog "Lex Perkovića". U pismu od povjerenice traži točan sadržaj i opseg najavljenih sankcija Hrvatskoj.

"Dopustite mi da istaknem kako se u vrijeme gospodarske krize, s kojom se slabije razvijene zemlje poput Hrvatske posebno teško nose, financijske restrikcije mogu drastično odraziti na daljnji napredak zemlje članice. Čak i ako razmatrane sankcije obuhvaćaju isključivo sredstva za pripremu na zonu Schengena, Hrvatsku se takvim potezom može dugoročno osuditi na ostanak van te zone, čime će biti nanesena velika šteta, ne samo našoj zemlji, već i Europskoj uniji.

Ovim Vas putem pozivam da uzmete u obzir i rastući trend euroskepticizma i nepovjerenja prema europskim institucijama kod građana Unije, u čemu Hrvatska ne predstavlja iznimku. Iznimno mala izlaznost građana Republike Hrvatske na izvanredne izbore za Europski parlament, održane u travnju ove godine, jasan je pokazatelj nepovjerenja Hrvata u Europsku uniju. Imajte na umu da će nerazumne odluke ove vlade na svojoj koži najviše osjetiti hrvatski građani koji kaznu ničim nisu zaslužili, čime će se to nepovjerenje dodatno produbiti.

Dopustite građanima Republike Hrvatske da neodgovornost ove vlade kazne na jedini primjeren način – na demokratskim izborima. Dotad Vas pozivam da zajedno s nama zastupnicima u Europskom parlamentu radite na izgradnji povjerenja građana Republike Hrvatske prema europskim institucijama, što je posebno značajno u ovoj izbornoj godini", stoji u pismu Ruže Tomašić.

Pročitajte više