Tomašić prepoznala "centralno planiranje" Europske komisije

Screenshot: YouTube

RUŽA Tomašić, zastupnica hrvatske desnice u Europskom parlamentu, danas je na plenarnoj sjednici održala govor na temu "Europski fond za strateška ulaganja" i pohvalila naglasak stavljen na veću dostupnost novca za mala i srednja poduzeća koja su najviše pretrpjela u krizi i čiji je oporavak od ključnog značaja za naše ekonomije.

Tomašić je u svom izlaganju naglasila da, iako izvješće dobro prepoznaje rastuću potrebu za ulaganjima u obrazovanje te razvoj vještina u području novih tehnologija, postoji zabrinutost zbog samog karaktera fonda jer on previše podsjeća na politički projekt centralnog planiranja; dodatnu zabrinutost u ovom smislu budi i predloženi sastav upravnog odbora jer 75% njegovih članova određuje Komisija, dok je državama članicama onemogućeno imenovanje članova.



Budući da izvješće poziva i na ostvarivanje političkih ciljeva Unije kroz financiranje iz Fonda, pozvala je sve dionike da se prije svega vodimo jasnom ekonomskom računicom kako bi porezni obveznici koji sve to financiraju maksimalno profitirali.

"Demokratski deficit" u EU

Ako je suditi prema danas iznesenom gledištu, Tomašić polako otkriva ustroj i ne nužno demokratsku "trodiobu vlasti" u Europskoj uniji o čemu se u političkim i javim krugovima raspravlja već nekoliko desetljeća.

Podsjetimo, od predstavničkih tijela EU, jedino Europski parlament uživa legitimitet zahvaljujući izborima, dok je tehnokratska Komisija uistinu ustrojena sa svrhom centralnog planiranja u interesu EU i zajedno s Europskim vijećem kojeg sačinjavaju predsjednici država ili vlada igra vodeću, po mnogima ključnu ulogu u donošenju odluka. O navedenom "demokratskom deficitu" se povela široka rasprava ususret posljednjim izborima za Europski parlament, koji uporno, iako puževim korakom građanima pokušava vratiti nadnacionalnu izvršnu moć podarenu Vijeću i Komisiji.

Pročitajte više