Tonemo sve dublje: Linić nas danas zadužuje za 700 milijuna kuna, idući tjedan na naplatu stiže 5 milijardi

 Foto: Hina

DANAS se održava nova aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija. Ukupan predviđeni iznos izdanja je 700 milijuna kuna.

Izdaju se tri serije trezorskih zapisa, sa rokom dospijeća od 91 dan, 182 dana te 364 dana. Prve dvije serije su svaka po 100 milijuna kuna, dok je treća serija u predviđenom iznosu od 500 milijuna kuna.
 
Objava rezultata aukcije bit će danas do 14 sati, a ponude se predaju putem Bloomberg aukcijskog sustava.
 
Osim toga, 10 veljače 2014. na naplatu stiže desetogodišnje obveznice RH u iznosu od 650 milijuna eura, čija otplata će biti financirana novim zaduživanjem.
 
Linićeva fiskalna politika već dulje vrijeme je na meti kritika ekonomista. Prema ocjenama analitičara Hrvatska nije pokazala značajan kredibilitet u konsolidaciji javnih financija.
 
Agencija Standard&Poor`s nedavno je snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu, uz stabilnu prognozu. Dosadašnji rejting bio je BB+, dok je novi rejting za obje valute sada BB, napominjući da bi se recesija mogla nastaviti i u ovoj godini, odnosno već šestu godinu zaredom.  Ocjena BB spada u neinvesticijske odnosno špekulativne rejtinge.
 
Analitičari S&P-a u obrazloženju odluke naveli su kako vlada Zorana Milanovića u dvije godine mandata nije uspjela uvesti reforme kojima bi osnažila gospodarstvo.
 
Logično je za očekivati da će snižavanje rejtinga poskupiti zaduživanje.
 
Kretanje javnog duga od 2011. do 2016. (Izvor: Ministarstvo financija)
 
Hrvatska je prošlog tjedna i formalno ušla u proceduru prekomjernog deficita. Europska komisija je predložila preporuke, prema kojima bi Hrvatska svoj proračunski deficit trebala svesti u dopuštene okvire ispod tri posto BDP-a do 2016. godine. Ove godine Hrvatska bi trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.
 
Hrvatska je dobila rok do 30. travnja da poduzme učinkovite mjere za korekciju deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije kako bi se postigli zadani ciljevi.
 
Institut za javne financije prošlog je mjeseca upozorio Vladu da bi žurno trebala donijeti strategiju upravljanja javnim dugom, te donijeti zakon o javnom dugu i formirati posebno tijelo koje bi se time bavilo, zbog nepovoljnih uvjeta i gubljenja kontrole nad troškovima zaduživanja.
 
Kretanje javnog duga 2008. do 2011. (Izvor: Ministarstvo financija)
 
 

Pročitajte više