Trebat će nam tri do četiri godine da se vratimo na standard od 2011. godine!

Foto: FAH

HRVATSKO gospodarstvo i dalje tone. BDP je u trećem tromjesečju pao 0,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Nastavak je to pada koji se događa neprekidno zadnje dvije godine. Premijer najavljuje preokret u idućoj godini..Osmi kvartal zaredom zabilježen je pad gospodarstva. Nešto malo pomogla je turistička sezona, no ne i dovoljno. Državi zavod za statistiku objavom tih podataka nije uzrokovao iznenađenje. Da ćemo nastaviti tonuti bilo je očekivano, a slično će se dogoditi i u zadnjem ovogodišnjem kvartalu. U idućoj godini, ako ćemo vjerovati premijeru Zoranu Milanoviću, očekuje nas preokret..

Milanović jedini optimist

"Nisam zadovoljan, situacija je teška ali ima kraja sljedeće godine po svemu sudeći, najvjerojatnije, ali to neće biti velike stope rasta kakve smo navikli gledati prije deset godina zato što toga više nigdje nema", poručio je Milanović. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić ne dijeli njegov optimizam, teško da ćemo ove godine ostvariti nultu stopu rasta.

"Vjerojatno će to biti jako teško u ovom ostatku perioda pa ćemo vidjeti na kraju godine kakav će "score" biti", rekao je Grčić.Država ide u krivom smjeru, poručuje oporba.

"Sve ove mjere, svi zakoni, porezna presija, nemogućnost i kukavičluk u provođenju reformi, vidimo i u najavama proračuna za iduće 3 godine da država ide u potpuno drugom smjeru, da kontinuirano pada industrijska proizvodnja, da se ništa neće dogoditi jer Vlada zapravo ne provodi nikakve pozitivne mjere", rekao je HDZ-ov Đuro Popijač.

Nema strategije

Nema strategije, još uvijek lutamo, dodala je laburistica Nensi Tireli. Izdvojila je novo radničko zakonodavstvo koje će, kaže dovesti do daljnjeg pada BDP-a.

"I ovaj novi paket zakona koji dolazi u saborsku proceduru u konačnici će rezultirati time da će BDP i dalje padati zato što što će radnici još manje zarađivati. Krupni kapital će odnositi puno veću dobit, a radnicima će ostajati puno manje za potrošnju", rekla je Tireli.


Do smanjenja potrošnje dovest će i nova porezna opterećenja koja najavljuje Vlada pa se ni u idućoj godini ne mogu očekivati pozitivna kretanja BDP-a, ocjenjuje ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević.

"S obzirom da će Vlada ponovno pokušati povećati porezno opterećenje na početku godine kroz povećanje PDV-a, uvođenje novih trošarina ili razgovor o novim porezima, to će opet dovesti do pada osobne potrošnje. Istovremeno, državne investicije se događaju i realiziraju vrlo sporo jer su to zahtjevni i komplicirani projekti, a izgleda da nema dovoljno stručnih ljudi koji bi taj proces vodili u cjelini", ocjena je Lovrinčevića.

Standard pao za osam posto od kada je Linića i Milanovića.

Građani mogu samo očekivati daljnji pad standarda i pad zaposlenosti.

"Od preuzimanja mandata ove Vlade standard građana je pao negdje oko 8 posto. Trebat će negdje 3 do 4 godine počevši od sljedeće, odnosno 2015. godine da bi se standard građana vratio negdje recimo na kraj 2011. godine", predviđa Lovrinčević.

Pročitajte više