BDP u trećem tromjesečju manji je za 0,6 posto, Milanović: Razočaran sam!

Screenshot: dzs.hr

PRVA procjena Državnog zavoda za statistiku pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2013. realno manji za 0,6% u odnosu na isto tromjesečje 2012.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2013. ostvaren je izvozom turističkih usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren izvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije.

Iz DZS-a ističu kako se prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja 'Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2013.', koje će biti objavljeno 10. prosinca 2013.

Milanović: Mi smo razočarani

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Vilniusu da ne može biti zadovoljan danas objavljenim izvješćem Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a od 0,6 posto, ali je izrazio vjerovanje da će rasta biti sljedeće godine.

"Mi smo razočarani, situacija je teška, ali tome ima kraja", rekao je Milanović u izjavi hrvatskim novinarima po završetku summita Europske unije i Istočnog partnerstva. "Rasta još nema, bit će ga sljedeće godine", rekao je.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu ove godine pao 0,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je osmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

"Situacija je teška, ali tome ima kraja, vjerojatno sljedeće godine, ali to neće biti nikakve velike stope rasta kakve smo navikli gledati prije deset godina zato što toga više nigdje nema", rekao je premijer.

Dodao je da se "mora pripremiti teren da, kada krene svima skupa, da svima bude bolje, a tu smo ovisni na neki način o regiji.. Ali zemlju mijenjamo, regulatorni okvir mijenjamo i uvjete za poslovanje činimo boljima", kazao je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara