Trodnevna žalost u Srbiji: Sava i dalje prijeti, ali nasipi odolijevaju

Foto: FAH

SRBIJA se i dalje bori s poplavama. Pomoć je sve potrebnija unutrašnjosti zemlje kojoj je povlačenje vode donijelo nove probleme. U Srbiji su s područja ugroženih poplavama do sada evakuirane 30.873 osobe, od čega je s područja Obrenovca evakuirano 13.603 ljudi, javlja RTV. Najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni.

Srpska vlada proglasila je 21. 22. i 23. svibanj za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava.

Iz Obrenovca, gdje je popustio nasip zbog čega je naložena hitna evakuacija, tijekom noći i jutra evakuirano je još oko 1250 ljudi.

Prema službenim podacima, u Srbiji je dosad od poplava stradalo 20 osoba - 13 u Obrenovcu, dvoje u Krupnju i petero u ostatku Srbije, javlja B92.

Sava ozbiljno prijeti Šidu čija sela se brane nasipima. U ponedjeljak je naložena preventivna evakuacija Morovića i Višnjićeva.

Jutros je stanje kod Šapca stabilnije nego prethodnih dana, ali je i dalje ozbiljno, javljaju srpski mediji. U Kostolcu pod kontrolom stvari drže i specijalni timovi iz inozemstva.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu, prenosi B92. Prijete i klizišta, pa je potrebna mehanizacija, gorivo i materijal za prevenciju klizišta.



Trenutno se očekuje druga faza evakuacije mještana Morovića. Kako je najavljeno, Srbiji stiže pomoć i iz Japana i OEBS, spasitelji iz Danske, Njemačke i Slovačke. Humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama stigla je i od UN-a, Ruske federacije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije...


Avion s humanitarnom pomoći iz Azerbejdžana stigao je sinoć direktnim letom iz Bakua na beogradski aerodrom Nikola Tesla, piše B92. Pomoć se sastoji od motornih i plastičnih čamaca, generatora motora za čamce, šatora, opreme za spasilačke akcije, pumpi, plinskih boca, lampi, kanistera, deka.

Vlada Srbije održat će danas u 10 sati sjednicu na kojoj će se raspravljati o poplavama. Dio sjednice o poplavama bit će otvoren za medije.

Vučić: Tko samo pomisli uzeti bilo koji dinar od sredstava pomoći...

Srpski premijer Aleksandar Vučić na sjednici Vlade izjavio je da iako izgleda da se situacija s poplavama smiruje, problem i dalje postoji.

"Po razmjerima katastrofe i materijalnoj šteti vidjet ćete da smo mi deseterostruko snažnije bili pogođeni od svih u regiji, a nadam se da se po žrtvama to neće vidjeti. To govori da smo napravili veliki posao", rekao je Vučić, prenosi B92.

Srpska vlada proglasila je 21. 22. i 23. svibanj za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava.

Govoreći o kritičnom Obrenovcu, Vučić je rekao da je danas nešto manji nivo vode i da su ronioci krenuli provjeravati ima li žrtava po prizemljima.


"Ukupan broj žrtava u Obrenovcu je 14, obdukcija je u tijeku. Pola je preminulih, a pola utopljenih. Rezultati će biti predočeni za svaku osobu", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u petak ili subotu će se znati hoće li tada biti ukinuta izvanredna situacija na teritoriju cijele zemlje, dok bi se, kako je rekao, vidjelo što će biti od općine do općine, prenosi B92.

Vučić kaže da sada problem pravi Dunav jer Sava udara u njega i potom se voda vraća prema Obrenovcu pa su zato problematični Barič i Obrenovac.

Premijer je također upozorio da neće biti moguće zarađivati na sredstvima pomoći iz EU, jer ni taj novac neće biti dovoljan za svi štetu.

"Tko pomisli uzeti bilo koji dinar...kao da će im ruka biti odsječena", istaknuo je Vučić.

Vučić će se danas sastati s povjerenicom Eu za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i reagiranje u kriznim situacijama, Kristalinom Georgievom. Poslije sastanka će u 20 sati održati zajedničku konferenciju za novinare, priopćio je Ured Vlade Srbije za suradnju s medijima. 

Srbija zahvaljuje Hrvatskoj za pomoć u poplavama

Srbija zahvaljuje Hrvatskoj i njezinim građanima na solidarnosti i pomoći u suočavanju s nezapamćenim poplavama u Srbiji, navodi se u priopćenju srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu.


"U ime Vlade Republike Srbije i svih njezinih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ova gesta ima dodatnu veću važnost imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena s poplavama na svom teritoriju", kaže se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama veleposlanstva.

"Uvjereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije znati cijeniti", dodaje se.

Veleposlanstvo poziva sve ljude dobre volje, sve koji su u mogućnosti, pojedince i gospodarstvenike da pomognu. Veleposlanstvo Srbije u Zagrebu i generalni konzulati u Rijeci i Vukovaru su u neprekidnom dežurstvu i spremni su prihvatiti svaku vrstu pomoći. U ovom trenutku ugroženima širom Srbije najpotrebniji su voda, konzervirana hrana, dječja odjeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za djecu i odrasle. Otvoren je i poseban žiro-račun za novčane uplate, navodi srbijansko veleposlanstvo.

Evakuacija u Obrenovcu, Sava i dalje prijeti, nasipi za sada odolijevaju

Nakon katastrofalnih poplava u Srbiji u utorak je i dalje u tijeku evakuacija stanovništva u poplavljenom Obrenovcu, a iako se voda povlači najteža je situacija u Krupnju, u zapadnoj Srbiji, te u Sremskoj Rači i Jameni, gdje mještanima prijeti visok vodastaj Save koja se izlila, dok se situacija u središnjoj Srbiji smiruje.


Problem sada radi i Dunav, čiji je vodostaj porastao pa u njega "udara" Sava i ne može se u uliti te se veliki dio vode vraća ka Obrenovcu, što dodatno komplicira situaciju i u obližnjem Bariču, mjestu između Obrenovca i Beograda.

Obrenovac je u utorak popodne blokiran i u njega mogu ući samo spasilačke ekipe, vatrogasci i specijalistički timovi za sanaciju terena, a pristup je zabranjen i novinarima.

Policija je priopćila da su dvije osobe izravno zatečene u krađi, jedna u pljački stana čiji su vlasnici evakuirani, a druga u jednoj poplavljenoj trgovini. Vlada je najavila da će svi počinitelji kaznenih djela koji pljačkaju nastradale od poplave biti najstrože kažnjeni.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izvijestio je tijekom dana da su poduzete sve mjere zaštite termoelektrane Nikola Tesla i da je ona izolirana poput otoka kako bi bila omogućena normalna opskrba strujom.

Na prijedlog zapovjednika Republičkog stožera za izvanredne situacije, na području Sremske Mitrovice preventivno su evakurani mještani Višnjićeva i Morovića u prihvatni centar u Rumi.

Obrambeni nasipi na većem dijelu obala odolijevaju, ali su vreće već natopljene na pojedinim mjestima pa bi ti bedemi mogli biti probijeni.

Ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je za B92 da su na teritoriju Srbije s područja ugroženih poplavama do sada evakuirane 30.873 osobe, od čega samo iz Obrenovca 13.603.

Kroz prihvatne centre ove prigradske beogradske općine prošlo je viče od 10.000 ljudi od čega se jedan broj evakuiranih nakon evidencije smjestio kod obitelji ili prijatelja, a evakuacija i dostava hrane i vode i dalje je u tijeku.

Tijekom akcije spašavanja od poplava i evakuacije mnoge su obitelji morale biti razdvojene, a brojni među njima još nemaju informacije o najbližima pa su se S.O.S. telefoni centara za socijalni rad i ministarstva rada doslovce usijali.

Na poplavljenom teritoriju Srbije su, po podacima MUP-a, ugrožena 1.763 objekta, a poplavljeno ih je najmanje 2.260, i dalje su u prekidu brojne lokalne ceste, a zbog oštećenih magistralnih pravaca koriste se alternativne ceste.

Ministar obrazovanja Srđan Verbić izjavio je da trenutno u Srbiji 155 osnovnih i srednjih škola nema nastavu, ali da je prioritet sigurnost učenika kada se u njih vrate.

Govoreći o nastalim štetama, srbijanski premijer Vučić danas je istaknuo da predstoji teži i odgovoran posao kako bi se sanirale posljedice istaknuvši da ih tek treba realno procijeniti.

"Nećemo krasti novac iz EU", rekao je Vučić i najavio da će se uspostaviti tri-četiri razine kontrole kako se ne bi događalo precjenjivanje imovine.

Nasipi odolijevaju

Nakon katastrofalnih poplava u Srbiji u utorak je i dalje u tijeku evakuacija stanovništva u poplavljenom Obrenovcu, a iako se voda povlači najteža je situacija u Krupnju, u zapadnoj Srbiji, te u Sremskoj Rači i Jameni, gdje mještanima prijeti visok vodostaj Save koja se ponegdje izlila, dok se situacija u središnjoj Srbiji smiruje. Problem sada radi i Dunav, čiji je vodostaj porastao pa u njega "udara" Sava i ne može se u uliti te se veliki dio vode vraća ka Obrenovcu. Grad je blokiran i u njega mogu ući samo spasilačke ekipe, vatrogasci i specijalistički timovi za sanaciju terena, a policija je priopćila da su dvije osobe bile zatečene u krađi. Vlada je najavila da će svi počinitelji kaznenih djela koji pljačkaju nastradale od poplave biti najstrože kažnjeni.

Obrambeni nasipi na većem dijelu obala odolijevaju, ali su vreće već natopljene na pojedinim mjestima pa bi ti bedemi mogli biti probijeni. Voda iz Save izlila se u nekoliko srijemskih sela, a u Jameni su preventivno evakuirane žene i djeca.


Srbijanska vlada proglasila je u utorak trodnevnu žalost, od srijede do petka, u povodu katastrofalnih poplava koje su dosad odnijele 21 žrtvu, a po riječima premijera Aleksandra Vučića može ih se očekivati i više kad se voda povuče. U Obrenovcu, potpuno poplavljenom gradu u kojem je dosad pronađeno 14 žrtava, razina vodostaja neznatno je smanjena, a potraga za stradalima se nastavlja.

Srbijanski premijer izvijestio je tijekom dana da su poduzete sve mjere zaštite termoelektrane Nikola Tesla i da je ona izolirana poput otoka kako bi bila omogućena normalna opskrba strujom.

Po riječima ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički na teritoriju Srbije s područja ugroženih poplavama do sada je evakuirano blizu 31 tisuća ljudi, od čega samo iz Obrenovca blizu 14 tisuća. Kroz prihvatne centre ove prigradske beogradske općine prošlo je više od 10.000 ljudi od čega se jedan broj evakuiranih nakon evidencije smjestio kod obitelji ili prijatelja, a evakuacija i dostava hrane i vode i dalje je u tijeku.

Na poplavljenom teritoriju Srbije su, po podacima MUP-a, ugrožena 1.763 objekta, a poplavljeno ih je najmanje 2.260, i dalje su u prekidu brojne lokalne ceste, a zbog oštećenih magistralnih pravaca koriste se alternativne ceste.

Premijer Vučić istaknuo je kako će biti uspostavljeno više razina kontrole kako se ne bi događalo precjenjivanje imovine prilikom procjene nastalih šteta..

Srbijansko veleposlanstvo u Hrvatskoj u međuvremenu je u ime vlade i građana Srbije zahvalilo Hrvatskoj i njezinim građanima na solidarnosti i pomoći u suočavanju s nezapamćenim poplavama, istaknuvši kako brza reakcija vlade RH i iskazana spremnost na pomoć imaju dodatnu vrijednost s obzirom na situaciju u kojoj se našla i Hrvatska. Veleposlanstvo, koje je u neprekidnom dežurstvu kao i konzulati u Rijeci i Vukovaru, pozvalo je sve koji žele pomoći, pojedince i gospodarstvenike, da pomognu ističući da su ugroženima najpotrebniji voda, konzervirana hrana, dječja odjeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za djecu i odrasle. Otvoren je i poseban žiro-račun za novčane uplate.

U Vojvodini banke prazne bankomate, preventivna evakuacija u Srijemu

Banke su ispraznile pojedine bankomate u Srijemskoj Mitrovici, u kojoj se građani danima brane od poplava, otkrio je u utorak zapovjednik pokrajinskog stožera za izvanredne situacije Goran Ješić, koji je i potpredsjednik vojvođanske vlade.


"Tražimo od banaka da se ne ponašaju kao idioti. Ljudi normalno funkcioniraju", poručio je Ješić na društvenoj mreži Twitter.

U Srijemskoj Mitrovici već nekoliko dana traje borba na obrani grada od poplava.

Istodobno u srijemskim mjestima Morović i Višnjićevo traje preventivna evakuacija zbog nadolazeće vode, koja se odvija u četiri faze.

U Novome Sadu je zasjedao stožer za izvanredne situacije vojvođanske vlade koji je priopćio da je higijensko-epidemiološka situacija i opskrba vodom za piće pod stalnim nadzorom zdravstvenih vlasti.

Stožer je objavio da se provodi pojačani epidemiološki i sanitarno-inspekcijski nadzor nad kretanjem crijevnih i zaraznih bolesti i cjelodnevno dežurstvo u svim zdravstvenim ustanovama.

Vojvođanski mediji dodaju da u pojedinim mjestima voda iz seoskih vodovoda u općini Pećinci nije za piće zbog podizanja podzemnih voda. Pokrajinski stožer jer osigurao opskrbu vodom za piće u tim mjestima, dok seoski vodovodi ne budu sanirani.

Osim državnih tijela, tvrtki i pojedinaca u prikupljanje pomoći za poplavljena područja u Srbiji uključila se i Katolička crkva. U izjavi za hrvatske medije u Vojvodini beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da Crkva i katolički vjernici pomažu kroz djelovanje Caritasa.

Hočevar je pozvao na zajedništvo i solidarnost.

Pročitajte više